24 de febrer: Ens deixava Josep Anselm Clavé

Va ser una figura clau del cant coral català

A la capital catalana moria, el 24 de febrer de 1874, Josep Anselm Clavé i Camps, qui va ser un polític, compositor i escriptor català, destacant per fundar el moviment coral a Catalunya i impulsor del moviment associatiu. Clavé va néixer a Barcelona el 21 d'abril de 1824.

La importància de Clavé per a la música catalana rau en el fet que va introduir el moviment coral a Catalunya, va donar eines culturals a les classes obreres per a adquirir una formació i una autoestima, alhora que els fa desvetllar un sentiment de pertinença a un col·lectiu, a més de donar l'oportunitat a les classes populars de participar del fet cultural. Igualment, va propiciar el moviment associatiu, el qual va ultrapassar el món estrictament coral i va arribar a constituir un eix vertebrador de la societat catalana que encara avui dia defineix la societat d'aquest país. De la mateixa manera, Clavé va crear el moviment coral, de gran importància a Catalunya.

 

La Biblioteca de Catalunya conserva una col·lecció Josep Anselm Clavé, i un retrat seu forma part de la Galeria de Catalans Il·lustres de l'Ajuntament de Barcelona.

 
Destaquem