24 d'agost: Ens deixava Tete Montoliu

Durant els anys 70 va actuar i enregistrar per tot Europa convertit ja en una llegenda del Hard Bop

Vicenç Montoliu i Massana, conegut artísticament com a Tete Montoliu, moria el 24 d'agost de 1997. El pianista de jazz, nascut el 28 de març de 1933, va debutar internacionalmenta el 1958 al Festival de Cannes fent trio amb Doug Watkins i Art Taylor.

L'any 1961 va ser un any decisiu per a la seva carrera. Primer va ser cridat a formar part de l'European All Stars, que agrupava als millors músics del jazz europeu. Poc després el contractà el Blue Note de Berlín, compartint escenari amb Chet Baker, Benny Bailey i Slide Hampton, entre d'altres.

El 1965 forma el seu primer trio amb el contrabaixista Eric Peter i el bateria Billy Brooks. En aquesta època acompanya a músics tan destacats com Donald Byrd, Lucky Thomson, Pony Poindexter, Art Farmer i Ornette Coleman. El 1967 viatja a Nova York convidat per la Cambra de Comerç.

Durant els anys 70 va actuar i enregistrar per tot Europa convertit ja en una llegenda del Hard Bop. L'any 1979 torna als EUA, on viatja sovint al llarg de la dècada dels 80, alternant amb les seves actuacions a Europa.

A partir de la dècada dels 80 realitza multitud de concerts amb Johnny Griffin, Joe Henderson, Eddie Davis, Sonny Stitt, Jerome Richardson, Dizzy Gillespie, Chick Corea, Hank Jones, Roy Hardgrove, Jesse Davis...

El 1996 va rebre un dels molts homenatges a la seva carrera amb un concert al Teatro Monumental de Madrid en el qual l'acompanyen Gary Bartz i Tom Harrell. Al novembre d'aquest mateix any pateix una sobtada arrítmia cardíaca que requerirà la implantació d'un marcapassos. El seu estat de salut empitjora en ser-li detectat un càncer de pulmó

De les moltes distincions que va rebre podem destacar el Premi Nacional de Música, la Creu de Sant Jordi, la Medalla al Mèrit de l'Ajuntament de Barcelona i un honor que valorava molt: la insígnia d'or i brillants del Barça, la seva segona passió després del jazz.

 
Destaquem