23 de novembre: Es va morir Montserrat Figueras

La soprano estava especialitzada en música antiga

A Bellaterra, el 23 de novembre de 2011, moria la soprano Montserrat Figueras i Garcia. Nascuda a Barcelona el 15 de març de 1942, estava especialitzada en música antiga.

Figueras va ser referent en la interpretació d'un ampli repertori vocal de les èpoques medieval, renaixentista i barroca. La seva trajectòria va estar vinculada a la del seu marit, el músic igualadí Jordi Savall i Bernadet, amb el qual fundà grups com Hespèrion XX, la Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations, amb els que va realitzar nombrosos enregistraments i concerts.

Va rebre nombroses distincions internacionals pels més de 60 discs que va enregistrar, entre ells el Grand Prix de l'Académie du Disque Français, l'Edison Klassiek, el Grand Prix de la Nouvelle Académie du Disque i el Grand Prix de l'Académie Charles-Cros.

Per la seva tasca per recuperar la música antiga va ser reconeguda l'any 2001 amb una nominació als premis Grammy. El 2003 va rebre el títol d'Oficial de l'Ordre Francesa d'Arts i Lletres del govern francès, el 2008 va rebre el premi UNESCO artistes per la pau juntament amb el seu marit Jordi Savall, i el 2011 va rebre la Creu de Sant Jordi, per la seva contribució a la recuperació de la música antiga. El mateix any va rebre un premi Grammy pel llibre-CD Dinastia Borgia. Església i poder al Renaixement.

 
Destaquem