20 de juny: Naixia Josep Maria Benet i Jornet

El dramaturg moria fa dos anys, el 6 d'abril de 2020

Tal dia com avui, 20 de juny, seria l'aniversari de Josep Maria Benet i Jornet, un dels dramaturgs més reconeguts del país considerat un dels principals renovadors del teatre català. Benet i Jornet, nascut a Barcelona l'any 1940, ens deixava el 6 d'abril de 2020, a l'edat de 79 anys.

Benet i Jornet va estudiar filologia romànica i va ser professor de literatura dramàtica a l'Institut del Teatre de Barcelona. Amb només 23 anys, l'any 1963 va debutar amb Una vella, coneguda olor, per la qual va rebre el Premi Josep Maria de Sagarra.

Des de llavors va escriure més de quaranta peces teatrals, traduïdes a una dotzena d'idiomes, que recullen les preocupacions quotidianes de la societat catalana, algunes de les quals han estat adaptades al cinema.

També va ser el responsable d'algunes de les sèries més emblemàtiques de TV3, com Poble NouNissaga de Poder o Ventdelplà.

 

La seva trajectòria va ser reconeguda amb nombrosos premis, entre els quals el Premio Nacional de Teatro (1995), la Creu de Sant Jordi (1997), el Premi de la Institució de les Lletres Catalanes de guions audiovisuals (1998), el Premi Max d'Honor (2010) i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2013).

 
Destaquem