2 d'abril: Ens deixava Terenci Moix

De formació autodidacta i anàrquica, el novel·lista va ser un gran escriptor i reconegut cinèfil

El 2 d'abril de 2003, a Barcelona, moria el novel·lista Terenci Moix, pseudònim de Ramon Moix i Meseguer. Nascut a la capital catalana el 5 de gener de 1942, gran escriptor i reconegut cinèfil, es va convertir en un dels escriptors més llegits de la literatura espanyola després de la publicació de No digas que fue un sueño (Premi Planeta 1986), amb més d'un milió d'exemplars, donant-li continuació en El somni d'Alexandria (1988).

De formació autodidacta i anàrquica, es va donar a conèixer com a narrador amb l'obra La torre dels vicis capitals (1968). La seva obra navega entre la crítica i la mitificació de la cultura catalana, els valors de l'època franquista, l'educació religiosa i el sexe i una incommensurable devoció per la història d'Egipte.

El 1992 va publicar El sexe dels àngels, llibre que va originar una gran polèmica en molts sectors catalans per la seva sàtira a la cultura catalana. Malgrat tot el 1993 va rebre el guardó Lletra d'Or per aquesta obra. Moix va plasmar la seva biografia en una trilogia denominada Memorias del peso de la paja.

L'escriptor va morir l'abril de 2003 d'un emfisema pulmonar. Les seves cendres van ser dispersades entre la badia d'Alexandria, no lluny del llegendari Far, i el carrer de Joaquim Costa del barri del Raval de Barcelona, on va néixer.

 
Destaquem