19 de març: És el Dia del Pare; és Sant Josep

A Catalunya, és tradició menjar crema catalana, que per aquest motiu s'anomena també crema de Sant Josep

El 19 de març se celebra la diada de Sant Josep, dia en el qual se celebra el dia del pare (encara que ho sigui cada dia). Actualment no és festiu a Catalunya, però sí al País Valencià. A Catalunya, és tradició menjar crema catalana, que per aquest motiu s'anomena també crema de Sant Josep.

 

En canvi, a molts països catòlics el 19 de març, Dia de Sant Josep, és un gran esdeveniment. Sant Josep era el pare de Crist, d'aquí que s'hagi escollit aquest dia per celebrar el Dia del Pare.

 

La tradició a Catalunya, igual que a la resta de la península, està documentada a partir de 1948, quan Manuela Vicente Ferrero, coneguda pel seu pseudònim literari "Nely" i mestra en la Dehesa de la Villa, Madrid, va decidir celebrar a la seva escola una jornada festiva per complimentar els pares dels seus alumnes.

Aquella primera jornada en honor dels pares, incloïa missa, lliurament d'obsequis elaborats manualment pels infants i un festival infantil amb poesies, balls i teatre. Les seves conviccions religioses la van portar a pensar en la idoneïtat de triar la data de l'onomàstica de Sant Josep, considerant model de pare i cap de la família cristiana.

 
Destaquem