19 de gener: Faria anys Joan Brossa

L'artista va ser el poeta avantguardista català més important de la segona meitat del segle XX

A la ciutat de Barcelona, el 19 de gener de 1919, naixia Joan Brossa i Cuervo, qui va ser un poeta, dramaturg i artista plàstic, qui denominà a tot el que feia "poesia".

Brossa és considerat el poeta avantguardista català més important de la segona meitat del segle XX, i va ser un dels fundadors del grup artístic avantguardista Dau al Set (1948) i un dels primers defensors de la poesia visual de la literatura catalana.

Poeta, dramaturg i artista plàstic, Joan Brossa va produir una extensa obra. Així, al llarg de la seva vida, Joan Brossa va aplegar una quantitat ingent i molt variada de materials. Per salvaguardar aquest llegat documental, al cap d'un any de la mort del poeta es va constituir la Fundació Joan Brossa, que va assumir la custòdia i catalogació de tot aquest material. Es calcula que l'arxiu personal de Brossa consta aproximadament de 52.000 documents.

D'altra banda, la biblioteca personal de Joan Brossa, està formada per uns sis mil llibres i molts altres números de revistes que configuren un fons ric en obres literàries, catàlegs d'exposició i assajos sobre teatre, màgia, cine i altres expressions artístiques que li interessaven. Una biblioteca que va ser catalogada per la Universitat de Barcelona gràcies al suport de la Fundació Vila Casas, a l'Espai Volart, abans de ser traspassat al MACBA.

Brossa ens deixava el 30 de desembre de 1998.

 
Destaquem