19 de desembre: Ens deixava Xavier Benguerel

L'escriptor va rebre el Premi Planeta i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

A la ciutat de Barcelona, el 19 de desembre e 1990, moria l'escriptor català Xavier Benguerel i Llobet. Nascut a la capital catalana el 3 d'agost de 1905, l'any 1988 rebia el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

Nascut i resident al barri del Poblenou, el seu barri va ser l'escenari de moltes de les seves obres, i amb quinze anys publicà un conte, El mar, al diari La Publicitat. L'any 1924, amb Salvador Roca, edita la revista Poble Nou. Participà per primera vegada als Jocs Florals de Barcelona de 1927. El 1929, debuta en la novel·la catalana amb la publicació de Pàgines d'un adolescent, que li va merèixer el premi Les Ales Esteses.

Durant la Guerra Civil redactà textos propagandístics d'exaltació al combat, i residí a l'exili, primer a França i després, gràcies al Servei d'Evacuació dels Refugiats Espanyols, es va embarcar cap a Buenos Aires amb destinació final a Santiago de Xile. Allà va crear el Laboratorio Benguerel, SL. que li proporciona grans beneficis econòmics i la possibilitat de dedicar-se a la literatura de manera professional.

Durant l'exili va publicar Sense retorn i La màscara i el 1947 va fundar l'editorial El Pi de les Tres Branques –juntament amb Joan Oliver– a Santiago de Xile. El 1954 torna a Catalunya.

El 1974 va obtenir el Premi Planeta per l'obra Icària Icària, i el 1988 va ser guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i va publicar la seva darrer novel·la, I tu que?.

 
Destaquem