16 de maig: Era executada, pel règim franquista, Ramona Peralba

Tenia 35 anys i fou l'única dona entre els 72 afusellats per judici militar de la comarca del Berguedà

El 16 de maig de 1939 era executada pel règim franquista l'activista republicana, obrera tèxtil i militant de la CNT Ramona Peralba Sala. Nascuda a Gironella el 1904, va ser una de les dotze dones de la Presó de les Corts executades al Camp de la Bota. Tenia 35 anys i fou l'única dona entre els 72 afusellats per judici militar de la comarca del Berguedà.

Acabada la Guerra Civil amb la desfeta del Bàndol Republicà, s'inicià la Dictadura del General Franco amb una dura repressió contra els vençuts, aplicant metodologies específiques envers les dones, que van perdre tots els drets i llibertats adquirits durant la República.

S'obrí una Causa General i s'encoratjà les delacions de particulars. Ramona Peralba fou assenyalada com a "Propagandista del desnudismo y de las idea marxistas". Els informes de La Falange local i la Guàrdia Civil afirmaven que era delegada de la FAI a la secció tèxtil de la Colònia Monegal i afiliada a la CNT. També recollien la denúncia d'unes veïnes que l'acusaven d'haver delatat un home emboscat a casa de la germana d'una d'elles, que posteriorment fou detingut i trobat mort a Puig-Reig.

El 27 de maig de 1939 fou traslladada a la presó de les Corts de Barcelona. El 18 d'abril va comparèixer davant d'un Consell de Guerra Sumaríssim amb un grup de 14 persones de les quals cinc foren sentenciades a mort, essent ella l'única dona.

Fou afusellada al Camp de la Bota la matinada del 16 de maig de 1939 juntament amb Salvador Serralta Llorens i Vicens Camprubí Torber, dos alcaldes d'ERC.

 
Destaquem