15 de setembre: 23 anys del clam "Lo riu és vida, no al transvasament"

La plataforma denuncia les conseqüències que nous transvasaments suposarien per al Parc Natural del Delta de l'Ebre

El 15 de setembre de l'any 2000, en una assemblea celebrada al Teatre-Auditori Felip Pedrell de Tortosa, naixia la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). Una plataforma social creada per a la implantació d'una nova cultura de l'aigua, contrària a la política de transvasaments projectada pel Govern espanyol del Partit Popular el qual comptava amb el suport de la Generalitat de Catalunya governada per Convergència i Unió.

La plataforma denunciava i denuncia les conseqüències que nous transvasaments suposarien per al Parc Natural del Delta de l'Ebre. Durant la seva trajectòria, la Plataforma ha rebutjat i demanat la paralització del transvasament de 1050 hectòmetres cúbics, contemplat a la Llei 10 de 5 de juliol de 2001 (BOE número 161 de 6/07/2001) del Pla Hidrològic Nacional mitjançant la qual s'haurien derivat aigües cap al nord (Barcelona-Tarragona) i cap al sud del riu Ebre (Castelló, València, Alacant, regió de Múrcia i Almeria). Aquesta llei fou modificada per la llei 11/2005 de 22 de juny (BOE número 149 de 23/06/2005) en la qual s'exposen les deficiències ambientals i econòmiques del projecte.

L'objectiu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre és que es redacti un nou Pla Hidrològic Nacional que protegeixi el Delta de l'Ebre. El 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi, i el 2007, la medalla d'or de la ciutat de Tortosa.

 
Destaquem