15 de novembre: naixia Maria Antònia Canals

La pedagoga que va transcendir l'educació a Catalunya

Barcelona, 1931: Maria Antònia Canals i Tolosa va neixer amb la passió de transformar la manera com els nens aprenen a l'escola. Llicenciada en Ciències Exactes i amb una carrera en magisteri, va iniciar una jornada educativa que ha deixat una empremta indeleble a Catalunya.

La seva missió va més enllà de les aules. Amb una visió única sobre l'educació, va fundar l'escola Ton i Guida a Verdum, amb l'objectiu de portar mètodes pedagògics innovadors als sectors més desafavorits.

La seva creença fonamental és simple i profunda: a l'escola i a la feina, tothom hauria de ser feliç. A través de l'aplicació de mètodes pedagògics que es desvien dels convencionals, Maria Antònia Canals defensa l'ús de les matemàtiques no només com a disciplina acadèmica sinó com una eina per madurar el pensament i evitar patiments als infants.

Després d'iniciar la seva carrera a l'escola Talitha de Sarrià, Canals va decidir que la seva passió per l'educació havia de transcendir les classes socials. El 1962, va fundar l'escola Ton i Guida a Verdum, un centre que va dirigir fins al 1980 abans de fusionar-se amb altres escoles.

Canals no es va limitar només a les aules. Va ser membre fundador de l'Associació de Mestres Rosa Sensat i va deixar un llegat significatiu en la formació d'ensenyants a diverses universitats i escoles d'estiu.

 

 
Destaquem