14 de setembre: Es fundava La Maquinista Terrestre i Marítima

Fou la principal constructora d'obres metàl·liques, de maquinària industrial, de motors dièsel per a vaixells, etc.

A partir de la fusió dels tallers metal·lúrgics de Valentí Esparó i Giralt i la societat La Barcelonesa, el 14 de setembre de 1855, es fundava a Barcelona La Maquinista Terrestre i Marítima,

Va ser una empresa que en els seus inicis estava dedicada a la construcció de tota mena de maquinària pesant. De seguida es va convertir en la principal empresa de transformacions metal·lúrgiques del país, i va tenir una repercussió tècnica, econòmica, pràctica, en el paisatge i en l'imaginari col·lectiu i en una nova percepció i ocupació del territori.

Fou la principal constructora d'obres metàl·liques, de maquinària industrial, de motors dièsel per a vaixells, de locomotores de vapor, de tota mena de peces per a tots els sectors industrials, el 1895 fou l'encarregada de construir el dic flotant del Port de Barcelona, entre altres fites.

El 1998 el comitè d'empresa de La Maquinista Terrestre i Marítima va obtenir la Medalla d'Honor de Barcelona pel manifest dictat el 1993 per tal de preservar les senyes d'identitat de l'empresa.

 
Destaquem