14 d'octubre: Fa anys de la mort de Max Cahner

Fou conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya

El 14 d'octubre de 1936 moria a Barcelona Max Emanuel Cahner i Garcia, nascut a Bad Godesberg, Prússia, el 3 de desembre de 1936. Cahner va ser un editor, polític i historiador de la literatura catalana.

Amb Ramon Bastardes, impulsà la nova època de la revista Serra d'Or (1959) i el 1961 creà Edicions 62, que dirigí fins al 1969. El 1972 fundà Curial Edicions Catalanes. Fou un dels fundadors de la Gran Enciclopèdia Catalana i contribuí a promoure el Congrés de Cultura Catalana i la campanya «Identificació del territori. Català al carrer». Va ser professor de literatura catalana a la Universitat de Barcelona des del 1975 fins que es jubilà, el 28 de febrer de 2006, entre moltes altres fites.

 

Políticament, fou un dels fundadors de Nacionalistes d'Esquerra i del 1980 al 1984 fou conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya com a independent en el primer govern de Jordi Pujol.

Entre altres reconeixements, el 1996 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi «com a impulsor de nombroses iniciatives culturals en el terreny de la recuperació de la nostra identitat, llengua i història com a nació, i en la creació d'elements de difusió bàsics per a la cultura catalana, principalment en el món editorial, que han assolit una trajectòria consolidada i de prestigi. En reconeixement d'una continuada acció en favor de la cultura i de servei a Catalunya».

 
Destaquem