14 de novembre: Rafael Abella celebraria el seu 106è aniversari

Rafael Abella Bermejo fou un químic, historiador i escriptor català, vinculat a l'editorial Planeta

Rafael Abella, nascut a Barcelona el 1917 i mort a la mateixa ciutat el 2008, va ser un escriptor i periodista espanyol de gran relleu. Tot i ser conegut principalment per les seves obres d'història contemporània, també va deixar la seva empremta en la novel·la històrica i altres treballs basats en esdeveniments del passat, com ara "Lances de honor" o "Els pirates del Nou Món".

Més enllà de la seva faceta literària, Abella va destacar en diverses àrees. Col·laborador en obres col·lectives d'índole històric, va deixar la seva empremta en programes televisius i de ràdio, així com en diverses produccions cinematogràfiques. No només es va limitar a ser escriptor, sinó que va exercir com a advocat, fotògraf i corresponsal de guerra. Va presenciar conflictes en països com el Líban, Camboya, Iran i Nicaragua, entre altres. Aquests viatges van ser la font d'inspiració per a diversos llibres en forma de crònica que narren la seva experiència com a periodista.

Malgrat haver treballat com a químic fins als anys 70, va decidir canviar el rumb de la seva carrera amb la publicació el 1973 de "La vida quotidiana durant la Guerra Civil". Aquest llibre va posar de manifest el seu interès per la "microhistòria" o la història contemporània quotidiana. Abandonant la indústria química, va iniciar la seva carrera a l'editorial Planeta, arribant a ser assessor de confiança del seu fundador, José Manuel Lara Hernández, sobre qui va realitzar una biografia que encara està per publicar.

 
Destaquem