14 d'agost: Moria el fotògraf Xavier Miserachs

Efemèride

El 14 d'agost de 1998 moria a Badalona el fotògraf català Xavier Miserachs i Ribalta. Nascut el 12 de juliol de 1937 a Barcelona, Miserachs es va fer membre de l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya l'any 1952, on va conèixer Oriol Maspons, amb qui va iniciar una amistat que va durar tota la vida.

El 1954, a l'edat de disset anys, va guanyar el I Trofeu Luis Navarro, atorgat pel II Saló Nacional de Fotografia Moderna de l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya. Aquell mateix any va començar els estudis de medicina, que va abandonar a l'últim curs per dedicar-se plenament a la fotografia.

A partir de l'exposició a l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya a Barcelona l'any 1957, i l'exposició del 1959 del trio Terré-Miserachs-Masats a la Sala Aixelà de Barcelona, Miserachs va ser consierat un dels artífexs de la renovació del gènere de fotografia documental que es va viure al país i que entroncava amb una tradició iniciada abans de la Guerra Civil.

Des de finals dels anys seixanta, Miserachs va anar ampliant la seva activitat com a fotògraf per incloure la publicitat, el reportatge i la fotografia editorial. A partir del 1966 va començar a viatjar pel món com a corresponsal, i la seva activitat es va estendre puntualment al cinema.

 

En els últims anys de la seva vida, Miserachs es va dedicar a escriure amb la voluntat de deixar testimoni de la seva concepció de la fotografia. Les seves fotografies formen part de les col·leccions més destacades de fotografia, com Fotocolectania i el MACBA. El 2011 les seves hereves van dipositar l'arxiu de Miserachs al Museu d'Art Contemporani de Barcelona, el qual està format per més de 80.000 imatges.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?