10 de novembre: Ens va deixar Montserrat Roig

Víctima d'un càncer de mama, l'escriptora i periodista moria l'any 1991

L'escriptora catalana de novel·les, contes, assaig, reportatges i articles periodístics, Montserrat Roig i Fransitorra, ens deixava el 10 de novembre de 1991, víctima d'un càncer de mama.

Nascuda a Barcelona el 13 de juny de 1946, en el si d'una família burgesa liberal, es va llicenciar en Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona l'any 1968, i es va doctorar el 1970.

Des de ben jove, va participar en els moviments de protesta d'estudiants que es feien a les darreries del franquisme a Barcelona, participant, entre altres, de la Caputxinada i de la tancada de 250 intel·lectuals a l'abadia de Montserrat el desembre de 1970. L'any 1976 va entrar a formar part de la junta de l'Ateneu Barcelonès com a vocal.

Pel que fa a la seva trajectòria literària, guanyà el premi Víctor Català l'any 1971 amb el recull de narracions Molta roba i poc sabó... i tan neta que la volen. Des d'aquell moment es dedica professionalment a la literatura. L'any 1976 guanyava el premi Sant Jordi de Novel·la per l'obra El temps de les cireres (1977).

També és destacable la seva tasca com a periodista, des de la qual manifesta la seva voluntat per construir una tradició de periodisme culte, feminista i amb la voluntat de recuperar la memòria històrica del país. Entre altres reconeixements en aquest camp, destaca el premi Crítica Serra d'Or per l'obra Els catalans als camps nazis (1977), i el 1985, Montserrat Roig publicava L'agulla daurada amb el que va guanyar el premi Nacional de Literatura Catalana de 1986. L'hora violeta (1980) és la novel·la que culmina el seu posicionament feminista.

Montserrat Roig va ser membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i vicepresidenta de la seva Junta Territorial del Principat de Catalunya (1989-1990).

 
Destaquem