1 de setembre: Faria anys Mary Santpere

La 'Reina del Paral·lel' era actriu, vedet i humorista

Maria Santpere Hernáez, naixia en un tren, camí de Barcelona, l'1 de setembre de 1913. Coneguda artísticament com a Mary Santpere, va ser una actriu polifacètica, vedet i humorista catalana que va tocar tots els registres (especialment la comèdia) i tots els mitjans (teatre, ràdio, cinema i televisió).

Va debutar al cinema com a actriu de repartiment l'any 1938, amb Paco Martínez Soria, heroi maldestre de la pel·lícula Paquet, el fotògraf públic número u, amb qui va treballar posteriorment al teatre i cinema amb obres com Las siete mujeres de Adán, Un señor dentro de un armario i El difunto es un vivo.

Va ser el català Ignasi Ferrés Iquino (més conegut com a Ignacio F. Iquino) que va dirigir l'obra d'uns cinquanta minuts produïda pel Sindicat de la Indústria de l'Espectacle, una de les molt poques ficcions, a fortiori humorístiques, realitzades durant la Guerra Civil a la zona republicana.

El 1939, mentre que els colpistes desmunten tota la república, Mary Santpere que acabava de perdre el seu pare, va treballar amb Eduardo García Maroto, en una altra comèdia, Los cuatro robinsones amb Antonio Vico. L'actriu es va trobar després de nou Iquino (serà un dels seus directors de predilecció durant 4 dècades) i les seves tres pel·lícules de pura comèdia, entre les quals Boda accidentada (1942) amb Luis Prendes.

A partir dels anys cinquanta, Mary Santpere es va fer una immensa artista de teatre i de revistes musicals, alternant l’actuació teatral en català i castellà en revistes i espectacles musicals i en papers cinematogràfics, generalment còmics, basats sovint en el contrast entre els papers que representa i la seva humanitat, de grans dimension. Batejada Reina del Paral·lel, el nom de la famosa avinguda on en aquella època estaven concentrats tots els teatres barcelonins, va tenir com a còmplice a Paco Martínez Soria però també a Àngel d'Andrés i va fer gires per Amèrica hispanoparlant i encara fins a Miami, EUA.

I per descomptat la televisió li va demanar molt. El 1987, va perdre tràgicament al seu marit, un joier retirat barceloní, molt deprimit, quan es va suïcidar durant un viatge a transbordador entre Barcelona i les Illes Balears. El seu cos va ser trobat al mar, uns dies més tard.

Mary Santpere va morir de sobte en el vol Barcelona-Madrid el 23 de setembre de 1992 a l'edat de 79 anys. Va ser enterrada al Cementiri de Poblenou de Barcelona, on també hi ha enterrats els seus pares.

El 1984 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi.

 
Destaquem