El freginat o hereginat (Vall d'Aran) és un plat de la cuina catalana i occitana que es fa amb menuts de xai o moltó. És un plat d'origen medieval que ja surt al Llibre de Sent Soví (segle XIV).
Ingredients:
- 1/2 kg - Sang de corder
- 1/2 kg - Fetge de corder
- 2 - Cebes tallades a la juliana
- 3 grans - All tallat a làmines
- Oli
- Sal
- Pebre
- Aigua
Preparació:
Fregiu la sang i el fetge i reserveu-ho. En el mateix oli sofregiu la ceba i els alls. Afegiu-hi una mica d’aigua, la sang i el fetge, i saleu-ho. Deixeu-ho coure tot junt, tapat a foc lent, fins que sigui tou.
Variacions:
Podeu enfarinar el fetge abans de fregir-lo.
Es pot afegir un rajolí de vinagre i una cullerada de mel al moment de posar-hi l’aigua.
S’hi pot afegir pulmó, peus i ventre de xai, però cal tenir en compte que aquests productes triguen més temps a coure’s.
També es fa freginat amb la sang i el fetge de porc.