La cuina gironina cal emmarcar-la dins la cuina catalana, que alhora s'emmarca en la cuina mediterrània. La ciutat de Girona destaca per un gran dinamisme culinari, caracteritzat per la combinació de la cuina tradicional i d'avantguarda, sense oblidar les seves arrels i el producte autòcton del territori.
El que la defineix, però, són els seus ingredients. En aquest cas, hi ha uns ingredients bàsics que configuren la majoria de plats habituals i tradicionals de l'entorn gironí. Pel que fa a condiments, són habituals l'oli d'oliva, la sal, el sucre, l'all, el pebre, el pebre vermell, el julivert, i el safrà, tot i que la cuina de Girona, tradicionalment, no fa molt ús de les espècies.
Entre les verdures, cal destacar el tomàquet, la ceba, les pastanagues, els pebrots, la patata i l'albergínia. Els llegums més habituals són les faves, les mongetes o els fesols, les llenties, els cigrons, i en determinats plats, el moniato.

Entre els peixos s'ha de destacar el bacallà, la tonyina, l'anxova, el calamar, la rascassa, les gambes i el marisc de tota classe. Entre les carns, l'excel·lent vedella de Girona, sense deixar-nos el porc, el xai, el conill, el pollastre, l'ànec i altres. I ja, segons la temporada, cal afegir els bolets, determinats productes del mar, com les garotes, garoines o eriçons de mar, castanyes, fruita de temporada, etc.
Ja parlant de productes típics, no es pot oblidar fer referència al xuixo, una pasta que es pot trobar a moltes pastisseries de la ciutat. També destaca la poma de Girona, i la botifarra dolça, un menjar d'origen medieval que es pot adquirir tendre o curat. Ja parlant de begudes, ningú es pot oblidar de la ratafia, un licor dolç d'herbes locals.