Visita "Feresa de silenci. Les artistes a la revista Feminal (1907-1917)"

És la nova exposició del Museu d'Art de Girona, que recupera les grans oblidades de l'art: les dones

El Museu d'Art de Girona acull, des del dissabte, 22 d'octubre, una nova proposta expositiva que ha de servir per continuar fent valdre i recuperant les grans oblidades de l'art: les artistes. Parlem de "Feresa de silenci. Les artistes a la revista Feminal (1907-1917)", comissariada per Elina Norandi, que recupera les grans oblidades de l'art: les dones.

L'exposició és el resultat de la recerca i treballs de la historiadora de l'art Elina Norandide, impulsats pel Museu d'Art, que ha permès recuperar alguns noms d'artistes i la catalogació de les obres d'algunes d'elles, en concret, les que van estar vinculades d'una manera o altra amb la revista Feminal.

La mostra vol recuperar de l'oblit, estudiar i fer valdre el gran nombre de dones artistes que van aparèixer a la revista i que han caigut en el silenci de la història. Aquest és precisament l'eix vertebrador del disseny expositiu: "Silencis trencats" (les artistes que avui són més conegudes – Lluïsa Vidal, Laura Albéniz, Lola Anglada i Mela Muter); "Murmuris en el silenci", les poques obres que es conserven o que s'han pogut localitzar de la majoria d'artistes; i "Un silenci íntim", són obres inèdites, la memòria de les quals s'ha pogut recuperar com a resultat de la feina de comissariat de la mostra, conservades per familiars i hereus. Hi trobarem, entra altres, Francisca Rius i Sanuy, Aurora Folquer Pedret i Pilar Montaner Maturana.

Què va ser Feminal?

Feminal es va fundar a Barcelona com a suplement de la publicació La Il·lustració Catalana durant poc més de deu anys, des d'abril de 1907 fins a desembre de 1917. Va ser la primera revista dirigida i escrita, majoritàriament, per dones, que va veure la llum a Catalunya. Es va iniciar com una idea de l'escriptora i musicòloga Carme Karr (1865-1943), qui va exercir com a directora de la revista durant tots els anys de la seva publicació.

En les seves editorials s'albira el pensament ideològic de les dones que intervenien: dones burgeses conservadores i catòliques, que mai perdien de vista el seu rol de mares i esposes, però que apostaven decididament per la intervenció de les dones en l'espai públic, així com per l'educació per a totes les dones i per la creativitat femenina.

La mostra s'inaugura el 22 d'octubre a les 12 hores, i es podrà visitar fins al 26 de febrer.

FONT: Museu d'Art de Girona

 
Destaquem