El riu Noguera Pallaresa a Llavorsí, un dels millors per a fer ràfting

El riu lleidatà ha estat escollit com un dels millors de l'Estat per practicar aquest esport segons el portal Aladinia.com

L'estiu és la millor època per a la pràctica dels esports relacionats amb l'aigua, i entre ells el descens de canons i el ràfting són els que estan més en auge. De fet, segons ha pogut comprovar la web de regals experiències www.aladinia.com, la reserva d'aquesta mena d'activitats ha augmentat un 80% enguany.

Hi ha molts llocs a tot l'Estat on practicar ràfting, i els usuaris d'Aladinia.com han seleccionat els millors valorant la velocitat, ones i dificultat dels trams, a més dels serveis que ofereixen les empreses organitzadores. I el riu lleidatà Noguera Pallaresa, ha estat seleccionat com un dels millors per a practicar aquest esport.

Riu Noguera Pallaresa, Llavorsí (Lleida): Tram Llavorsí - Rialp

El descens pel Noguera Pallaresa és un dels més atractius d'Europa, i encara que té diversos trams, el més popular és Llavorsí - Rialp, un dels més emocionants pels seus ràpids, d'uns 14 quilòmetres. L'empresa Ràfting Llavorsí proposa una aventura descendint per les aigües braves d'aquest riu en una llanxa pneumàtica, amb l'ajuda de rems, sortejant les roques del camí i evitant en tot moment la caiguda a l'aigua. La capacitat de l'embarcació és de vuit persones, que van assegudes en les vores. En el sòl, els tripulants disposen d'unes subjeccions per als peus, per la qual cosa resulta realment fàcil mantenir l'equilibri quan arriben les ones i els bruscos moviments del corrent.

L'excitant trajecte es fa en companyia d'un monitor que es col·loca en la part posterior de l'embarcació per a pilotar-la. La seva funció és marcar el rumb amb el rem i donar les instruccions necessàries a la resta del grup per a avançar riu avall, els recorreguts estan plens de sorpreses, amb múltiples sobresalts i capbussades.

El ràfting

Es tracta d'una modalitat relativament recent a Espanya, que va començar a popularitzar-se a mitjan anys 80 i que compta amb diversos llocs al llarg de tota la geografia per a poder-se practicar. En general es realitzen en trams d'entre 10 i 35 quilòmetres i cada bassa porta un màxim de 10 "remers".

Els rius i trams en què es practica tenen una qualificació d'1 a 7, segons el grau de dificultat, encara que aquesta pot variar segons l'època de l'any en què es practiqui.

No es requereixen condicions físiques especials, però és imprescindible la presència d'un monitor que actua com a timoner i és l'encarregat de donar les instruccions a la resta. No és un esport perillós, però cal prendre precaucions.

Segons els experts d'Aladinia.com, cal seguir alguns consells essencials:

1. Cal fer el descens amb una empresa acreditada i amb experts coneixedors dels trams del riu i els seus corrents. El riu és una massa d'aigua en moviment que exigeix prendre decisions de manera ràpida i precisa.

2. És convenient vestir un vestit de neoprè, ja que les aigües són fredes i disposar de roba eixuta de recanvi per a canviar-se en acabar.
Imprescindible portar armilla salvavides PFD i casc que solen proporcionar-los els organitzadors.

3. En cas de caiguda (els practicants solen anar asseguts en les vores de la bassa) intentar agarrés a ella i, si no és possible, deixar-se surar amb el cos cap amunt amb els braços en creu i els peus per davant per a apartar possibles obstacles, evitar tocar de peus a terra fins que hi hagi una zona d'aigües tranquil·les. En general els instructors porten una corda de seguretat que llancen per a rescatar al nàufrag.

Aquests són la resta dels seleccionats pels usuaris d'Aladinia.com:

Alt Ebre, Arroyo (Cantàbria) - Tram Arroyo – Aldea de l'Ebre

Riu Cabriel, Venta del Moro (València) - Tram Tamayo

Riu Gállego, Murillo de Gállego (Osca) - Tram Murillo de Gállego

Riu Segura, Cieza (Múrcia) - Tram Cieza-Blanca

Riu Genil, Cuevas Bajas (Màlaga) - Tram Benajemí - Palenciana

 
Destaquem