Reviu la tradició dels Traginers amb un homenatge a la seva activitat

Balsareny celebra la Festa dels Traginers, declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional

Balsareny ret homenatge als traginers durant aquest cap de setmana amb una festa que ha fet popular el municipi arreu de Catalunya. És la Festa dels Traginers, una cita anual que arriba la setmana abans de Carnaval, i que ha estat declarada Festa d'Interès Turístic (1970) i Festa Tradicional d'Interès Nacional a Catalunya (1999).

A la Festa dels Traginers el visitant pot descobrir com era la vida a principi del segle XX. Així, durant el cap de setmana es pot gaudir de desfilada de cavalleries, curses de mules, mostra d'oficis que envolten el món del traginer, ballada a plaça, i tast de productes artesanals, entre altres activitats.

 

Tot plegat, en el que és tot un homenatge als traginers, aquelles persones que, el segle passat, transportaven les mercaderies d'un lloc a un altre. Una feina que va tenir una vital importància com a element de relació entre poblacions aïllades, comerciants, i també com a eina de difusió de notícies.

Imatge històrica de la celebració de la Festa dels Traginers

Imatge històrica de la celebració de la Festa dels Traginers

 

La celebració va lligada al seu patró, Sant Antoni, escollit pel fet que els traginers treballaven amb animals, i així encomanaven la seva salut al sant. Antigament, al segle XX, a Balsareny s'organitzava una festa religiosa al matí, a la tarda es feien balls, i a la nit hi havia ball.

Amb la motorització del transport als anys 30, l'animal era cada cop menys necessari, però la guerra va obligar a tornar a fer-ne ús per transportar les mercaderies. Va ser llavors quan es va decidir recuperar la festa de Sant Antoni, l'any 1943. Des d'aquell moment, la festa, en diumenge, consistí en una missa i benedicció dels animals al matí, cercavila amb música i desfilada de cavalleries. A la tarda es feien curses de rucs, mules i cavalls, jocs, i ball de nit. Des d'aquest moment, la festa no ha parat de créixer, mantenint l'essència, i esdevenint una de les celebracions de referència de Catalunya.

Enguany, la celebració s'esdevé entre els dies 14 i 16 de febrer. Una cita imperdible per descobrir la tradició a casa nostra. Consulteu el programa d'activitats!

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Destaquem