Tot a punt per a la Mercè 2021

La capital catalana celebra la seva Festa Major del 23 al 26 de setembre

Un any més, pels voltants del 24 de setembre, festivitat de la Mercè, Barcelona es vesteix de gala per celebrar la Festa Major. Una celebració que enguany arriba a la seva 150a edició. I un any més, la situació de pandèmia en modifica el format, però la festa s'adapta per gaudir d'uns dies de festes ben esperats.

Un any més, la cultura popular i tradicional tindrà un paper molt rellevant, entre altres, amb una gran desfilada amb més de 200 entitats el dia 24 al passeig de Gràcia.

La música i els concerts seran uns dels grans protagonistes de la festa, amb més d'un centenar de propostes. Això sí, amb aforament limitat i mesures sanitàries. I les actes es faran de manera descentralitzada, per evitar aglomeracions. Una descentralització que novament arribarà al Piromusical, pensat perquè es pugui veure des de casa, amb quatre punts de llançament de focs.

Consulta tot el programa d'actes de La Mercè 2021.

Què se celebra?

La festa ret homenatge a la patrona de Barcelona, a qui s'atribueixen uns quants miracles vinculats a la ciutat. S'explica que el 24 de setembre de 1218 la Mare de Déu de la Mercè s'aparegué simultàniament al rei Jaume I, a sant Pere Nolasc i a sant Ramon de Penyafort i els encomanà que instituïssin un orde religiós per rescatar els cristians ostatges a terres sarraïnes. També segles més tard, el 1687, Barcelona fou atacada per una plaga terrible de llagostes i el poble invocà la protecció a la Mare de Déu de la Mercè. Quan se'n sortiren, la proclamaren patrona de la diòcesi, encara que no ho fou de manera oficial fins al 1868, amb el papa Pius IX.

És llavors quan cal buscar els seus orígens, però la festa com la coneixem avui dia neix amb la transició espanyola, quan l'Ajuntament de Barcelona decideix de transformar totalment la festa major de la ciutat en una celebració en què les mostres de cultura popular i la ciutadania prenguessin el carrer de manera lúdica.

 
Destaquem