Gaudiu de la tradició amb els Tres Tombs a Valls

La festivitat dedicada a Sant Antoni està declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional

El 17 de gener és la festivitat de Sant Antoni, patró dels animals, i són molts els municipis de Catalunya que organitzen la tradicional rua dels Tres Tombs en les dates pròximes a aquest dia. Entre tots ells, destaquen els Tres Tombs de Valls, una celebració declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional per part del govern de la Generalitat de Catalunya.

Se celebra el diumenge abans de Sant Antoni, és a dir, aquest diumenge, dia 12 de gener, i presenta una millor col·lecció de carros de treball i alhora el recorregut més complex al seu pas pel barri antic de la ciutat.

Enguany, la celebració començarà a les 9 hores amb l'esmorzar per als participants al carrer dels Molls de l'Estació. Posteriorment, a les 11 hores, es farà la concentració de les cavalleries al carrer de Francesc Gumà, i mitja hora més tard, arrencarà la tradicional rua. Es faran llavors els tres tombs, amb tres recorreguts diferents que podeu consultar a la pàgina web de l'Ajuntament de Valls.

 

Un cop finalitzin els Tres Tombs, a les 13 hores, i a la porta de l'església de Sant Antoni, es farà la Benedicció de les cavalleries. Finalment, les cavalleries i els carruatges faran una passada pels tombs de la plaça del Blat.

Les cavalleries participen dels Tres Tombs a Valls. FOTO: Gencat

Les cavalleries participen dels Tres Tombs a Valls. FOTO: Gencat

La història de la festa

La celebració dels Tres Tombs de Sant Antoni a la ciutat de Valls es remunta al segle passat, quan els pagesos portaven els animals al sant per tal que rebessin la seva benedicció i per demanar una bona collita.

 

El màxim esplendor de la festa abans de la seva desaparició és entre el 1919 i 1925, quan la participació de cavalleries era més extensa, arribant gairebé al centenar. Després d'una llarga interrupció la celebració es va reprendre l'any 1979, amb l'impuls de la Societat de Sant Antoni de Valls.

En l'actualitat son unes 300 cavalleries d'arreu de Catalunya i Castelló les que participen en la desfilada, de les quals un 80% són participants de Valls.

 
Destaquem