Fred hivernal durant la setmana dels barbuts

La setmana que se celebra sant Pau Ermità, sant Maur abat i sant Antoni Abat és la més freda de l'any

Fa dies que a Catalunya el fred és ben viu i ben present. El pas del temporal Filomena ha deixat estampes de postal, amb importants nevades a diferents punts del territori, i una important baixada de temperatures generalitzada arreu del territori.

Unes baixes temperatures que, aquests dies, fan honor a la tradició. I és que, segons la tradició catalana, la setmana que inclou els dies 15, 16 i 17 de gener, és la setmana més freda de l'any. Una setmana coneguda popularment com "la setmana dels barbuts", en honor a tres sants que celebren la seva onomàstica aquests dies: sant Pau Ermità, sant Maur abat i sant Antoni Abat, respectivament.

Aquests tres sants donen nom a aquesta popular setmana de gener, però n'hi ha d'altres que també tenen la seva festivitat durant aquests dies, com són sant Hilari (dia 13), sant Pau ermità i sant Maur (dia 15) i sant Antoni abat (dia 17), podent-se allargar fins sant Fructuós (dia 21) i sant Vicenç (dia 22). El nom de "barbuts" prové de les barbes llargues, abundoses i espesses que tenen aquests sants.

Però més enllà de la tradició, des del punt de vista climàtic, aquesta no està mancada de raó. Amb anàlisis de més de 30 anys, es confirma que el mes de gener a Catalunya és el mes més fred de l'any. La saviesa popular acumula les experiències de generacions, i la coincidència amb aquest seguit de sants barbuts, ha donat pas a què aquesta setmana sigui coneguda amb aquest nom.

 

S'atribueix el fred les barbes dels sants, i hi ha qui, fins i tot, afirma que els sants porten el fred dins les seves enormes barbes blanques. En efecte, la iconografia més antiga d'aquests personatges ens els presenta com a un ancià d'enormes barbes nevades, que simbolitza la vellesa i el cru fred hivernal.

Encara més creences populars. Tot i ser difícil de comprovar, la tradició afirma que els homes nats en aquesta setmana són peluts, amb una barba espessa, molt de geni, decidits i coratjosos i amb molta empenta, mentre que les nenes nascudes en aquesta setmana se les té per mostatxudes.

 
Destaquem