És Festa Grossa a Barcelona; és la Mercè

La celebració a la capital catalana s'ha vist modificada per la Covid-19

Barcelona celebra un any més la seva Festa Major en honor a La Mercè, festivitat que s'escau el 24 de setembre. Una celebració que enguany s'ha vist modificada per la situació generada per la Covid-19 al país, però que no per això deixarà de ser especial.

Una celebració que arrenca el 23 de setembre i que s'estendrà fins al dia 27, amb propostes ben diverses pensades per a tots els públics i edats. Uns actes que es podran seguir en viu i en directe si es fa reserva prèvia, però també des de l'ordinador i la televisió, ja que moltes de les activitats i concerts es retransmetran per televisió o bé s'oferiran en streaming mitjançant les xarxes socials.

Tampoc faltarà el tradicional Piromusical. Enguany, però, es podrà gaudir d'una manera ben diferent: des de casa. A més, esdevindrà un gran homenatge col·lectiu a les persones més afectades per la pandèmia de la covid-19: els ciutadans i ciutadanes més veterans.

Així, el final de festa serà una celebració especial, pensada per ser vista des de tota la ciutat. Enguany, els punts de llançament dels focs es repartiran per quatre espais de Sants-Montjuïc, Nou Barris, les Corts i Sant Martí, de manera que l'espectacle tindrà un caràcter més global i es podrà veure des de gairebé tota la ciutat. És per això que els focs, dissenyats per Pirotècnia Igual, tindran més altura i potència que mai.

Consulteu el programa d'actes de La Mercè 2020.

Imatge de La Mercè

Imatge de La Mercè

Per què se celebra La Mercè?

La festa ret homenatge a la patrona de Barcelona, a qui s'atribueixen uns quants miracles vinculats a la ciutat. S'explica que el 24 de setembre de 1218 la Mare de Déu de la Mercè s'aparegué simultàniament al rei Jaume I, a sant Pere Nolasc i a sant Ramon de Penyafort i els encomanà que instituïssin un orde religiós per rescatar els cristians ostatges a terres sarraïnes. També segles més tard, el 1687, Barcelona fou atacada per una plaga terrible de llagostes i el poble invocà la protecció a la Mare de Déu de la Mercè. Quan se'n sortiren, la proclamaren patrona de la diòcesi, encara que no ho fou de manera oficial fins al 1868, amb el papa Pius IX.

És llavors quan cal buscar els seus orígens, però la festa com la coneixem avui dia neix amb la transició espanyola, quan l'Ajuntament de Barcelona decideix de transformar totalment la festa major de la ciutat en una celebració en què les mostres de cultura popular i la ciutadania prenguessin el carrer de manera lúdica.

 
Destaquem