És festa grossa a Barcelona: És la Mercè

El punt final a la celebració el posarà l'espectacular piromusical la nit del 24 de setembre

Si ve aquest mateix dilluns parlavem de la Festa Major de Santa Tecla de Tarragona, aquest dimarts, dia 24, ho fem de les festes de La Mercè, la Festa Major de la capital catalana. Barcelona es vesteix cada any de gala pels volts del 24 de setembre, amb multitud de propostes i activitats per a totes les edats i gustos. I és que la festivitat de la Mare de Déu de la Mercè capgira Barcelona. És una festa farcida d'activitats de cultura popular molt diverses i per a totes les edats. Propostes esportives i cites musicals són també part del seu atractiu.

 

La festa ret homenatge a la patrona de Barcelona, a qui s'atribueixen uns quants miracles vinculats a la ciutat. S'explica que el 24 de setembre de 1218 la Mare de Déu de la Mercè s'aparegué simultàniament al rei Jaume I, a sant Pere Nolasc i a sant Ramon de Penyafort i els encomanà que instituïssin un orde religiós per rescatar els cristians ostatges a terres sarraïnes. També segles més tard, el 1687, Barcelona fou atacada per una plaga terrible de llagostes i el poble invocà la protecció a la Mare de Déu de la Mercè. Quan se'n sortiren, la proclamaren patrona de la diòcesi, encara que no ho fou de manera oficial fins al 1868, amb el papa Pius IX.

 

És llavors quan cal buscar els seus orígens, però la festa com la coneixem avui dia neix amb la transició espanyola, quan l'Ajuntament de Barcelona decideix de transformar totalment la festa major de la ciutat en una celebració en què les mostres de cultura popular i la ciutadania prenguessin el carrer de manera lúdica.

Consulteu les activitats del darrer dia de festa a Barcelona.

 
Destaquem