En marxa La Setmana del Llibre en Català

L'esdeveniment arriba a la 41a edició fins al 17 de setembre a Barcelona

Fins al 17 de setembre, el Moll de la Fusta de Barcelona acull La Setmana del Llibre en Català. Un esdeveniment que arrencava el passat dia 8 i que enguany arriba a la 41a edició.

La Setmana del Llibre en Català, és el gran espai de trobada entre lectors, editors, llibreters i autors, consolidada ja com el gran Festival del llibre en català. Enguany, La Setmana reuneix segells de tots els territoris de llengua catalana. A la presència de Catalunya, País Valencià, Andorra i Illes Balears, s'hi suma la de Catalunya Nord, amb una caseta pròpia liderada per la Llibreria Catalana de Perpinyà. En aquest sentit, la fira serà en aquesta edició encara més un espai privilegiat per mostrar la riquesa i la diversitat de tota l'edició en català.

Seguint la línia iniciada el 2022, La Setmana esdevé un festival, no només literari, sinó del llibre en català, amb presentacions, debats literaris, concerts, tallers, recitals de poesia, signatures d'autors, taules rodones o converses, entre altres activitats. Un gran espai de reivindicació del llibre com a origen del gaudi, de l'oci cultural, d'altres expressions artístiques i culturals. Perquè, com recorda el lema d'aquesta edició totes les històries comencen en un llibre.

Com cada any, la fira suposarà també l'inici de curs per al sector. La cita de setembre marcarà la represa literària després de les vacances amb la presentació de 125 novetats editorials d'adults, joves i infantils que obren la temporada de tardor.

Cartell de La Setmana 2023

Cartell de La Setmana 2023

Una fira que no para de créixer

L'espai que ocupa enguany la fira creix fins als 7.000 metres quadrats, el màxim de capacitat del Moll de la Fusta. En aquest espai s'encabiran els 287 mòduls d'expositors, tres escenaris per a públic jove i adult, un espai familiar amb escenari i zona de tallers, dos espais de lectura, una zona de bar (amb una barra Damm, tres foodtrucks i la caravana de vins DO Catalunya), l'exposició 'Ser de lletres', que comissaria i organitza l'Institut de les Lletres Catalanes (ILC), la carpa de l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) i un nou espai per a entitats.

També, com a novetat, La Setmana acollirà diferents podcasts literaris que es gravaran en el marc de l'esdeveniment.

El nombre d'expositors també va a l'alça i arriba fins als 287, entre segells editorials (244), llibreries (20), institucions (10), universitats (9), associacions (3) i distribuïdores (1).

Pel que fa a les activitats (que inclouen la programació als escenaris i els itineraris literaris) se n'han programat prop més de 300 en els deu dies que dura el festival, a més de més d'un centenar de signatures d'autors i autores. Una programació molt variada que respon a diversos interessos segons el perfil del públic de la fira.

La Setmana compta amb espai gastronòmic FOTO lasetmana.cat

La Setmana compta amb espai gastronòmic FOTO lasetmana.cat

Autors internacionals i novetats editorials

La Setmana torna a comptar enguany amb quatre autors i autores internacionals. Una d'elles serà l'escriptora sueca Karin Smirnoff, escollida per a continuar les novel·les de la sèrie Millenium d'Stieg Larsson. De la mà del CCCB, arribarà la reconeguda autora coreana Han Kang, que parlarà del seu nou llibre La classe de grec. La no-ficció també hi serà representada amb la presència del britànic Roger Griffin, expert en feixisme, i l'holandès Rob Riemenn, amb el seu nou llibre L'art d'esdevenir humà. Quatre estudis.

A la fira s'hi presenten 125 novetats editorials, de temàtica molt diversa. Les presentacions, en les que hi participaran gairebé tots els segells amb presència a La Setmana, es fan amb diversos formats. Hi ha converses i entrevistes a autors (Carlota Gurt, Sílvia Soler, Ferran Torrent i Sergi Pàmies). Es parlarà de recuperacions (Narcís Oller, Jaume Roig, Anaïs Nin, Joan-Lluís Lluís, Joyce Carol Oates o Italo Calvino). Es presentaran llibres d'autors que han estat guardonats amb algun premi literari en aquest any 2023 (Marta Marín-Dòmine, Sònia Casas, Mar Bosch, Gemma Ruiz, Gemma Ventura i Andreu Claret). També presentaran novetats Roser Vernet, Iñaki Rubio, Maria Climent, Biel Mesquida, Roser Ametlla, Oriol Molas, Llibert Ferri, Marta Sagarra, Quim Nadal, Ramon Vilaró, Salvador Vergés, Dolors Bramon, David Nel·lo, Iolanda Batallé, Carme Ripoll, Roger de Gràcia, Bea Cabeza, Andreu Martin, Carlota Benet, Miquel Esteve, Berta Jardí, Laura Calçada, Daniel Rius o Ester Invernon.

La poesia tindrà un paper important com cada any amb presentacions com les d'Albert Roig, Jordi Cussà, Pablo Hasel, Jaume Vidal Alcover o Vic Moliner. I es dedicarà un espai a parlar de les traduccions en poesia d'autors com Charles Bukowski, Hilda Doolittle, Adriane Rich o Kavafis.

Hi haurà un espai dedicat als dos autors commemorats aquest 2023: el Rector de Vallfogona i Josep Vallverdú. La Institució de les lletres catalanes presenta un slam poeticomusical en què 31 FAM i Bounce Twice, dos grups de música urbana actuals, improvisaran rèpliques originals a una selecció de poemes de tots dos. Vallverdú també serà homenatjat en un acte conduït per la comissària de l'any Vallverdú, Carme Vidal, on es farà un repàs de la seva obra per a joves, poètica i narrativa per adults.

Una de les novetats el l'espai Off setmana FOTO lasetmana.cat

Una de les novetats el l'espai Off setmana FOTO lasetmana.cat

Activitats per a tots els gustos

I, com l'any passat, s'han programat activitats agrupades en diversos blocs temàtics, en els quals es planteja tema des de diferents perspectives vinculats a diversos títols. Entre altres, es parlarà de traduccions, còmic i manga, literatura fantàstica, periodisme, cuina, ciència, llengua, amor, cultura popular, teatre o novel·la negra.

Com a novetat, La Setmana també acollirà la gravació de diversos podcast culturals enfocats al món del llibre a l'Off Setmana. Dos d'ells, Tàndem i Mentrimentres seran podcasts residents que enregistraran de forma ininterrompuda en el marc del festival. D'altra banda, participaran també en directe durant les tardes cinc pòdcasts literaris de diferents gèneres: "Punt Volat", el pòdcast de Raig Verd, L'Avenç i Enderroc, "Els ulls de clio", de l'Albert Colell, Pau Subirà i Marc Segués; "Llegiu que el món s'acaba", dels bookhunters Sergi Pucet i Laia Bonjoch; "Paraula de Mixa", el podcast d'Anna Pardos que compta amb el suport de l'Associació de Joves Lectors Catalans (AJLC); i "Horabaixa", el podcast de la revista Núvol.

A més, dos segells editorials celebren el seu centenari: La Casa dels Clàssics i Editorial Juventud. I es presentaran els nous segells editorials Clandestina, Àfora Focus i Elàstic Llibres.

No faltarà tampoc l'espai musical amb els concerts de Joan Isaac, Freddi Jazz Band i Roger Mas.

La Setmana fa un pas endavant per arribar als i les joves i ha preparat dos dies amb activitats pensades especialment per a ells. Després de les propostes de diumenge, dia 10, el divendres, dia 15, tindrà lloc la tarda jove, amb una taula sobre feminisme (conduïda per Paula Carreras i on participen Maria Lenín i Laura Huerga (Raig Verd); un acte dedicat a Mercè Rodoreda però d'una manera divertida i diferent, que comptarà amb Marina Porras; una taula dedicada al talent jove, amb Mireia Lleó (Obscura), Judith Espígol (Fanbooks), i Aina Huix (Llibres del Delicte), i conduïda per Mixa; i, per acabar, la "batalla de llibres", la presentació de 9 novetats en format free-style on el públic haurà de votar el que més li ha agradat.

Hi ha espai per gaudir en família FOTO lasetmana.cat

Hi ha espai per gaudir en família FOTO lasetmana.cat

La Setmana familiar

Les famílies tindran un espai propi a la fira, que tindrà un eix conductor propi, "El riure", que estarà present a totes les activitats per als infants de menys de 12 anys. En total seran 83 activitats per al públic familiar, protagonitzades per noms com el grup Elèctrica Dharma, El Pot Petit, Pilarin Bayés, Míriam Tirado, Anna Llenas, Cinta Arasa, Joan Turu, Màrius Serra, Jaume Copons i Liliana Fortuny, Elisenda Roca o Martí Gironell. A més, es farà una trobada de geganters a propòsit del nou llibre d'El Cep i la Nansa, i una exhibició castellera dels Castellers de Sants, en el marc de la presentació dels nous títols de les editorials Comanegra i Mediterrània.

A més, la visita dels infants serà molt divertida gràcies al "Passaport de recomanacions", una eina que permet visitar les diferents casetes on hi haurà títols de literatura infantil i juvenil de manera dinàmica i divertida i amb premi final per qui ho empleni tot. Aquesta acció compta amb el suport de Gerència del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i Consorci de Biblioteques de Barcelona.

Itineraris

Aquesta 41a edició hi haurà 23 itineraris literaris, amb rutes per escenaris on transcorren novel·les, tant a Barcelona com altres punts del territori (Montblanc, Vilafranca del Penedès, Tortosa o Poble Vell de la Mussara, entre altres). Aniran a càrrec d'autors i autores com Enric Calpena, Gisela Pou, Màrius Serra, Marta Lloret, Josep Gordi Serra o Teresa Roig.

Us ho perdreu? Tots els detalls al web de La Setmana.

 
Destaquem