En marxa el concurs 'La Sardana de l'Any' 2022

Els compositors poden presentar un màxim de 2 obres fins al 15 de novembre

La Confederació Sardanista de Catalunya feia públiques a finals de juliol les bases del veterà concurs sardanista – que arriba enguany a la 33a edició –, que ha de triar per votació popular la millor sardana estrenada durant l'any 2022.

El termini per presentar candidatures finalitza el 15 de novembre, i el veredicte final es coneixerà el 27 de maig del 2023 en una gala que tindrà lloc al Casino de Lloret de Mar. A banda, també es concedirà el Premi Joventut i el Premi de la Crítica.

El concurs, que vol promoure la composició de noves peces i estimular el talent jove, ofereix tres categories: el Premi Popular, a partir dels vots rebuts pel col·lectiu sardanista; el Premi de la Crítica, segons els mèrits musicals que valorarà un jurat, i el Premi Joventut, per a autors menors de 30 anys, que també concedirà un comitè.

Com a novetat d'aquesta edició, s'hi poden presentar no una sinó dues obres, per tal "d'afavorir la participació dels compositors de més qualitat i que hi puguin arribar sardanes de més qualitat a la final", segons explicava el president de la confederació sardanista, Xavier Tresserras.

Premi Popular

En aquesta categoria hi participaran un màxim de 40 sardanes. Un comitè seleccionador, format per músics i sardanistes, serà encarregat de valorar i puntuar les peces. Entre les que rebin millor puntuació es farà un sorteig obert (l'11 de gener) per configurar les eliminatòries, que es disputaran durant deu setmanes fins al mes de març.

Les que rebin més punts passaran directament a la semifinal i també passaran les dues sardanes no guanyadores que hagin obtingut el percentatge de punts més elevat respecte la guanyadora de la seva eliminatòria. El públic podrà votar per internet a través de la pàgina web del concurs, i també través de les emissores de ràdio participants.

Per tal assegurar "joc net" en les votacions, l'organització també ha introduït un canvi en el format, de forma que s'atorgarà 4 punts a aquelles votacions que provinguin de participants habituals, i 1 punt als participants esporàdics.

Premi de la Crítica i Joventut

Pel que fa al Premi de la Crítica i Joventut, els compositors també podran presentar un màxim de dues sardanes, que seran escollides per un jurat. El cap de setmana del 20 i 21 de maig del 2023 i el primer cap de setmana d'abril es farà una emissió especial a través dels mitjans habituals per donar a conèixer les tres sardanes candidates al guardó de la Crítica i al Joventut, respectivament.

Els compositors i compositores que desitgin participar en el certamen han de presentar les seves obres abans del 15 de novembre, per correu postal (c. Pou de la Figuera, 15 de 08003 Barcelona) o per correu electrònic (info@confsardanista.cat), incorporant-hi partitura, particel·les i un arxiu sonor.

 
Destaquem