És la Diada Nacional de Catalunya: què commemorem?

L'Onze de Setembre és la Diada Nacional de Catalunya

Aquest dissabte, Onze de Setembre, és la Diada Nacional de Catalunya. Una celebració de caràcter reivindicatiu que, en els darrers anys, ha esdevingut motiu de mobilitzacions massives arreu del territori català. Unes mobilitzacions que, a conseqüència de la pandèmia, es veien alterades en la passada edició, i també en aquesta dels 2021.

Però, quins són els orígens d'aquesta commemoració?

L'11 de setembre de 1714 tingué lloc la darrera defensa de Barcelona després de 14 mesos de setge davant el duc de Berwick durant la Guerra de Successió en la qual els Borbó (Felip V) i els Àustries (amb l'Arxiduc Carles) varen lluitar per tota Europa per la corona d'Espanya, on va adquirir caràcter de guerra civil, ja que els partidaris d'ambdós candidats estaven repartits per tot el territori, concentrant-se els filipistes a la part de la Corona de Castella, i els austriacistes a la Corona d'Aragó.

Amb la victòria de Felip V, s'implantà un sistema polític uniforme a gairebé tots els seus dominis. Es van derogar els privilegis nobiliaris, els Furs locals i les institucions d'autogovern abans respectades per la Casa d'Àustria a tots els regnes declarats austriacistes. Per això, l'11 de setembre també es recorda la consegüent abolició de les institucions i llibertats civils catalanes.

Els Decrets de Nova Planta quedaren definitivament abolits quan col·lapsà l'Antic règim absolutista i es posà fi a la Monarquia Absoluta Borbònica l'any 1833, un segle després de la seva imposició per les armes, i quedà instaurat el Regne constitucional d'Espanya.

 

Quan es va començar a commemorar?

El primer acte de commemoració de l'Onze de Setembre fou la missa oficiada a la parròquia de Santa Maria del Mar, a tocar del Fossar de les Moreres, en honor als màrtirs morts, que es dugué a terme l'11 de setembre de 1886. La cerimònia es veié entorpida per la prohibició del sermó que havia d'anar a càrrec del canonge de la seu de Vic Jaume Collell.

L'acte també fou criticat pels republicans pel seu caràcter religiós, i es mostraren crítics amb Jaume Collel pels seus plantejaments catalanistes i catòlics; malgrat les crítiques dels republicans radicals, la missa del 1886 en honor dels màrtirs que moriren defensant les llibertats catalanes fou primera commemoració de l'11 de setembre.

 
Destaquem