Catalunya celebra Setmana Santa

La celebració s'estén des de Diumenge de Rams i fins Dilluns de Pasqua

Catalunya celebra un any més la Setmana Santa des d'aquest passat diumenge, 14 d'abril, i fins al dilluns, dia 22. Unes dates en què tradició i modernitat es donen la mà enmig de la primavera. Tot i que per a molts són dies de vacances, aquesta celebració té un origen cristià, ja que suposen la més gran celebració de la fe cristiana.

L'inici de la celebració el marcava la celebració de Diumenge de Rams, dia en què es recorda el moment que Jesús arriba a Jerusalem procedent del desert i és proclamat Salvador. El processament, la mort a la creu i l'enterrament de Jesús es recorden el Dijous i el Divendres Sant. Després d'aquests dos dies de recolliment i pregària per als cristians, la celebració arriba el dia de Pasqua, quan es commemora la seva resurrecció, segons la fe cristiana.

Diumenge de Rams marca l'inici de les celebracions de Setmana Santa. FOTO: Lali Puig

Diumenge de Rams marca l'inici de les celebracions de Setmana Santa. FOTO: Lali Puig

La celebració de la Setmana Santa, però, no és fixa al calendari, com passa amb altres festivitats com el Carnaval i la Quaresma. La seva celebració es determina a partir del calendari lunar. D'aquesta manera, Dijous Sant, moment en què es recorda l'últim sopar de Jesús, se celebra després dels quaranta dies de Quaresma. Enguany, el 18 d'abril. Pel que fa a la festa gran, Diumenge de Pasqua, és el dia en què comença el cicle de 50 dies del Temps de Pasqua que finalitza el dia de Pasqua Granada, o Pentecosta.

La Setmana Santa inclou diferents celebracions. La primera es vivia el 14 d'abril, amb la celebració del Diumenge de Rams, commemorant l'entrada de Jesús a Jerusalem. Per Dijous Sant se celebra l'últim sopar, i antigament era un dia de silenci i es practicava dejú, com a mostra de respecte. La crucifixió de Jesús és el que es commemora el Divendres Sant, i dissabte a la nit se celebra la Vetlla Pasqual, celebrant la nit Santa de la Resurrecció.

La gran festa arriba Diumenge de Pasqua quan se celebra la Resurrecció de Jesucrist tres dies després de morir a la creu. Tres dies perquè en el calendari romà per tal de comptar els dies comptaven el dia present. El Dilluns de Pasqua és el darrer dia de la Setmana Santa catalana.

Mona tradicional. FOTO: Cedida

Mona tradicional. FOTO: Cedida

La tradicional Mona de Pasqua

La mona de Pasqua és el dolç amb què se simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s'han acabat. En els seus inicis, era una massa de coca elaborada amb sucre i altres llaminadures, i amb ous durs a sobre. Tradicionalment, amb tants ous com anys tenia l'infant, encara que la mona mai no superava els dotze ous, ja que només es regalava fins que els nens feien la primera comunió.

La mona tradicional, a Catalunya i a la Franja de Ponent, té generalment forma de tortell. Segons la tradició, és el padrí o l'avi qui regala la mona als seus fillols o nets el Diumenge de Pasqua o per Pasqua Florida, el dilluns, i es menja en família o amb amics.

Més informació
 
Destaquem