Per Carnaval, Gitanes a Sant Cugat del Vallès!

El municipi vallesà, juntament amb altres, manté la tradició d'aquest ball carnavalesc

La celebració de Carnaval està plena de tradicions que varien depenent de la zona de Catalunya en la qual ens trobem, i cada municipi té els seus propis trets definitoris que doten cada celebració d'un caràcter singular. Un dels trets característics de les celebracions de Carnaval arreu és la música que acompanya els diferents actes, i també la dansa.

Avui parlem del Ball de Gitanes, una dansa tradicional que té lloc a diferents municipis dels Països Catalans. Si bé en alguns llocs del Camp de Tarragona, del Penedès, i dels País Valencià es ballen per Corpus o per Festa Major, a la zona del Vallès es ballen per Carnaval.

En aquest cas, el ball carnavalesc es fa en formació de colles, amb castanyoles i picarols, i saltant i ballant al ritme de la música. Es ballen a diferents municipis, com és el cas de Sant Celoni, on el Ball de Gitanes és un dels més antics del país, documentat de l'any 1767.

Però dissabte de Carnaval ens hem desplaçat fins a Sant Cugat del Vallès, per viure el seu multitudinari Ball de Gitanes.

Moment en què els balladors de Gitanes formen una gran estrella al mig de la plaça. FOTO: Catalunya M'agrada

Moment en què els balladors de Gitanes formen una gran estrella al mig de la plaça. FOTO: Catalunya M'agrada

 

El Ball de Gitanes de Sant Cugat del Vallès

El Ball de Gitanes és una dansa tradicional vallesana amb uns orígens que es remunten al segle XVII, tal com explica l'historiador local Guillem Vila Galceran, qui detalla que el ball prové de les ballades que feien els gitanos en les celebracions dels seus casaments.

Tot i ser un ball típic del Carnaval, a Sant Cugat sempre s'havia ballat per Festa Major i per la Festa de Tardor. No fou fins a l'any 1995 que l'Esbart de Sant Cugat recuperà el ball el dia de Carnaval. Inicialment, el ballava només l'Esbart, però a partir del 1999 s'obrí la participació a tothom qui volgués aprendre'l.

Els balladors, amb els ministrers a l'escenari i el Gall presidint el ball. FOTO: Catalunya M'agrada

Els balladors, amb els ministrers a l'escenari i el Gall presidint el ball. FOTO: Catalunya M'agrada

 

Des de fa més de deu anys, la Comissió del Ball de Gitanes manté aquest esperit, fent una crida, mesos abans, a tots aquells santcugatencs i santcugatenques que el vulguin ballar. Després de mesos d'assaig, el dissabte de Carnaval surten a la plaça d'Octavià, la plaça principal de la ciutat, i any rere any, se supera el nombre de participants.

L'estructura del ball segueix la forma clàssica, amb el pasdoble d'entrada, seguit pels xotis, les catxutxes i la jota, i es tanca el ball amb el pasdoble final. La música, en directe, la posen els Ministrers, un grup d'instrumentistes que any rere any pugen a l'escenari per acompanyar els balladors.

Els balladors de Gitanes amb el Monestir de Sant Cugat de fons. FOTO: Catalunya M'agrada

Els balladors de Gitanes amb el Monestir de Sant Cugat de fons. FOTO: Catalunya M'agrada

 

El Ball de Gitanes del 2022

Com mana la tradició, dissabte de Carnaval al matí, els grups de balladors de Gitanes sortien als carrers de Sant Cugat del Vallès per recórrer, amb quatre cercaviles, el municipi. Durant el trajecte, aquests han dansat i animat els carrers de la vila acompanyats pels músics de l'Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels, l'Escola de Música Tradicional de Sant Cugat, Fusió i Els Ministrers.

Ball de Velles a Sant Cugat del Vallès. FOTO: Catalunya M'agrada

Ball de Velles a Sant Cugat del Vallès. FOTO: Catalunya M'agrada

 

Pels volts de les 13 hores, la festa arribava a la plaça d'Octavià, la plaça central del municipi vallesà. Allí, en una plaça plena de gent expectant, l'activitat va començar amb el tradicional Ball de Velles: un espectacle que paròdia cada any algun aspecte de l'actualitat.

Tot seguit, el Gall de Carnaval, figura que encarna al municipi el Rei Carnestoltes, feia la seva entrada a plaça per fer el seu ball de lluïment amb la música dels Ministrers.

Gall de Carnaval de Sant Cugat. FOTO: Catalunya M'agrada

Gall de Carnaval de Sant Cugat. FOTO: Catalunya M'agrada

 

I finalment, el Ball de Gitanes, cada any una mica més espectacular si és possible. Enguany, han estat gairebé 400 els balladors que s'han atrevit a dansar per Carnaval, després de dos anys de no poder-se celebrar aquesta tradició per la situació de pandèmia.

Com sempre, el resultat, espectacular. 400 persones dansant i saltant, repicant castanyoles, i fent sonar els picarols. Una demostració més de la força de la societat, i de la capacitat d'emocionar d'una tradició fortament arrelada en aquest municipi.

Moment del Ball de Gitanes a Sant Cugat. FOTO: Catalunya M'agrada

Moment del Ball de Gitanes a Sant Cugat. FOTO: Catalunya M'agrada

 

Llarga vida a les Gitanes de Sant Cugat del Vallès!

Més informació
 
Destaquem