Arriba la celebració de la Candelera. Què significa?

El 2 de febrer, dia de la Candelera, tradicionalment finalitza la celebració de Nadal

Us sembla que queden molt lluny les festes de Nadal? A hores d'ara, segur que la majoria de vosaltres ja heu tret tots els guarniments de les festes, i poc rastre en queda ja. Però, segons mana la tradició, és aquest dijous, 2 de febrer, dia de la Candelera, quan es posa punt final al cicle de Nadal. Una diada al bell mig de l'hivern en què, tradicionalment, es retiraven els guarniments nadalencs de les llars catalanes.

Però, per què se celebra la Candelera?

 

La Candelera és una festa religiosa que se celebra quaranta dies després de Nadal en commemoració de la presentació de Jesús al temple de Jerusalem. I és que, segons la tradició jueva, la mare havia d'esperar quaranta dies després del part per purificar-se, i era llavors quan podien presentar l'infant davant les autoritats religioses. Aquesta és una de les festes més antigues de les dedicades a la Mare de Déu, introduïda l'any 496 pel papa Gelasi I.

Amb tot, tot i aquesta tradició cristiana, l'origen de la celebració l'hem de buscar en el món pagà. Així, es considera que la celebració de la Candelera podria ser hereva d'antics costums romans que es feien durant les Parentalia, en què hi havia processons amb espelmes. Llavors, però, el sentit de la celebració era el de retre de culte a les ànimes dels difunts.

Les espelmes són el símbol de la jornada

Les espelmes són el símbol de la jornada

Quin és el símbol de la celebració?

 

La celebració té les espelmes com a element distintiu, i fins fa pocs anys es feien processons a les esglésies amb candeles enceses, i es creu que les espelmes beneïdes aquest dia tenen virtuts protectores.

La Candelera i el temps

 

El dia de la Candelera, el 2 de febrer, és al punt mitjà exacte entre l'inici i la fi de l'hivern, per la qual cosa, tradicionalment, aquesta data ha servit per fer prediccions meteorològiques en la cultura popular. De tots és coneguda la dita popular de "Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera riu, el fred és viu".

Una dita popular que s'ha interpretat com que si el dia de la Candelera plou o no, la primavera tardarà més o menys a arribar. Una altra interpretació és que si la nit de la Candelera hi ha lluna nova, és quan la primavera s'avança; si, per contra, hi ha lluna plena, s'entén que la Candelera "riu" i indica que la primavera tardarà més a arribar.

Més informació
 
Destaquem