Arriba la 4a edició de la Setmana de la Pedra Seca

Un any més, una nova edició de la Setmana de la Pedra Seca

L'Àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Roses organitza, un any més, una nova edició de la Setmana de la Pedra Seca. Enguany, es celebrarà del 24 de novembre al 3 de desembre.

 

Què és la Pedra Seca?

La Pedra Seca consisteix en una tècnica de construcció que no fa servir cap material de cohesió, com la calç o el guix, només utilitza les pedres locals. Moltes d'aquestes construccions estan relacionades amb activitats agrícoles, ramaderes, explotació forestal o subministrament d'aigua.

Roses és un municipi fortament lligat a l'ús d'aquesta tècnica i, per tant, bona part del seu paisatge característic compta amb un patrimoni de construccions de pedra seca. Per la regió i els seus voltants podem trobar cabanes, barraques, aljubs, masos, forns, sínies, fonts, marges, basses i tines, que formen part integral del paisatge rural.

 

Què és la Setmana de la Pedra Seca?

Els pròxims dies, Roses organitzarà una proposta de tallers i activitats amb l'objectiu de contribuir a la preservació, la restauració i la difusió de la tècnica de la pedra seca. Hi hauran tallers formatius de restauració de barraques de pedra seca, una excursió per visitar i descobrir el patrimoni, la presentació d'un llibre i una exposició fotogràfica.

Amb el programa d’activitats, el municipi de Roses vol involucrar a la ciutadania amb el patrimoni natural de la pedra seca per a la conservació i gestió del paisatge

  • Tallers formatius de restauració de barraques

La primera de les activitats es portarà a terme els dies 17 i 18 de novembre i es tornarà a repetir l'1 i el 2 de desembre. Una activitat formativa a càrrec de dos margers professionals de l'Associació Gremi dels Margers de Catalunya que ensenyaran la tècnica de la pedra seca per restaurar barraques del parc natural del Cap de Creus.
 

  • Excursió guiada

El dissabte 25 de novembre es farà una excursió guiada per la zona del Mas Marès per conèixer els elements de pedra seca de Roses. Diversos experts en la tècnica seran els encarregats d’explicar la diversitat, la singularitat i el patrimoni de la pedra seca a la regió de Roses. Aquesta sortida tindrà una durada d’unes tres hores, aproximadament, i s’iniciarà a les 9 h del matí.

 

  • Presentació del llibre “200 masos i veïnats del Cap de Creus i l’Albera marítima”

El pròxim dimecres 29, a les 19 h, es presentarà el llibre “200 masos i veïnats del Cap de Creus i l’Albera marítima” d’Arnal Plujà i Canals. Una cita literària a la Biblioteca de Roses. Una obra que narra l’origen, evolució i decadència de 200 masos i veïnats de la zona del Cap de Creus i de l’Albera marítima. Una anàlisi documental que busca recuperar la memòria històrica i patrimonial d’un estil de vida, ara extingit. L’autor ha fet ús del testimoni de més de 200 persones i d’un banc de fotografies que il·lustren la vida antiga d’aquests masos u veïnats. 

 

  • Exposició fotogràfica

Es podrà visitar l’exposició fotogràfica des del 15 de novembre fins al 3 de desembre a l’Oficina de Turisme de Roses. Una exposició que mostrarà la imatge guanyadora de la primera edició del Concurs sobre el Patrimoni de Pedra Seca de Roses, a més a més de les catorze fotografies finalistes.

 

Més propostes en aquest enllaç.

 
Destaquem