6 consells per adaptar-se al canvi horari en confinament

El canvi de rutines provocat pel confinament pot fer que l'adaptació al nou horari sigui més lenta

La matinada d'aquest dissabte a diumenge, 29 de març, els rellotges s'han avançat una hora per adoptar l'horari d'estiu. Així, a les dues de la matinada han passat a ser les tres. Una hora menys que enguany ha coincidit en la situació de confinament decretat per aturar l'expansió del coronavirus.

Un fet que pot provocar certes dificultats a l'hora d'adaptar-se a aquest nou horari, ja que l'adaptació pot ser més llarga de l'habitual a causa de la disminució de les rutines socials, de l'exposició a la llum solar i de l'activitat física.

És per això que, des de l'Oficina per a la Reforma Horària i el Consell Assessor per a la Reforma Horària, es fan una sèrie de recomanacions per adaptar-se d'una manera més còmoda i saludable.

Aquestes són les recomanacions:

  • Procurar rebre el màxim de llum natural al matí i, a ser possible, sortir al balcó a prendre el sol una estona.
  • Procurar fer pautes d'exercici físic, en la mesura que es pugui, especialment al matí, i cada dia a la mateixa hora.
  • Desplaçar els horaris de menjar i son de manera progressiva, uns 15 minuts diaris, especialment en nens, per fer l'adaptació més suau.
  • Es recomana procurar mantenir horaris regulars per ajudar a regularitzar el ritme del rellotge intern i afavorir el son.
  • Evitar sempre aparells electrònics abans d'anar a dormir, especialment aquests dies, per no endarrerir encara més l'hora per poder agafar el son.
  • Evitar les migdiades i estimulants des de l'hora de l'àpat del migdia.

El canvi d'hora

El canvi horari és una mesura que es realitza dos cops a l'any (març i octubre) i té el seu origen en la crisi del petroli de l'any 1973.

La Comissió Europea va acordar que l'any 2021, per tant l'any vinent, se suprimiria el canvi d'hora a tota la Unió Europea, entre altres raons, pels efectes negatius que aquest canvi suposa per a la seva salut, l'increment d'accidents de trànsit i el poc estalvi energètic que genera avui dia.

 
Destaquem