19 de març: És Sant Josep, és el Dia del Pare

Cada dia és el dia del pare, però aquest diumenge ho celebrem d'una manera especial

Oficialment, el 19 de març se celebra el Dia del Pare coincidint amb la diada de Sant Josep. Amb tot, el dia del pare ho és cada dia. Però és aquest diumenge quan el seu paper se celebra a Catalunya, encara que actualment, no és un dia festiu a Catalunya, però sí al País Valencià.

No obstant això, no hi falten les tradicions al voltant d'aquesta data. Així que a Catalunya, la tradició d'aquest dia és menjar crema catalana, que per aquest motiu s'anomena també crema de Sant Josep.

La tradició

Encara que a Catalunya no sigui un dia festiu, a molts països catòlics el 19 de març, Dia de Sant Josep, és un gran esdeveniment. Sant Josep era el pare de Crist, d'aquí que s'hagi escollit aquest dia per celebrar el Dia del Pare.

La tradició a Catalunya, igual que a la resta de la península, està documentada a partir de 1948, quan Manuela Vicente Ferrero, coneguda pel seu pseudònim literari "Nely" i mestra en la Dehesa de la Villa, Madrid, va decidir celebrar a la seva escola una jornada festiva per complimentar els pares dels seus alumnes.

Aquella primera jornada en honor dels pares, incloïa missa, lliurament d'obsequis elaborats manualment pels infants i un festival infantil amb poesies, balls i teatre. Les seves conviccions religioses la van portar a pensar en la idoneïtat de triar la data de l'onomàstica de Sant Josep, considerant model de pare i cap de la família cristiana.

I no us oblideu de felicitar els Joseps, Josepes, Josefines, María José, Pep... és el seu sant!
 

Més informació
 
Destaquem