Rutes del Palau Robert
Castell de l?Areny-Sant Rom? de la Clusa-Puiglluent-Sant Juli? de Cosp
Catalunyamagrada.cat
Ruta magnífica pels contraforts sudoccidentals del Catllaràs, entre els termes municipals del Castell de l’Areny (Berguedà) i les Llosses (Ripollès) que utilitza una combinació de camins senyalitzats amb l’excepció d’un curt i estratègic tram que condueix a Sant Julià de Cosp. Aquest pas, sense risc, demana, però, experiència en orientació.
El Catllaràs és un massís calcari situat a cavall dels mantells geològics del Pedraforca i del de Vallfogona. L'important gradient altitudinal comporta una bona diversitat d'ambients. Hi trobem formacions d'alzinar que ocupen els solells, importants rouredes i pinedes calcícoles distribuïdes pels solells i els fons de vall mentre que a les obagues hi predominen les fagedes amb boix, gens habituals al Berguedà. D’entre els elements florístics cal destacar la presència -en entorns culminals- de la flor de neu (Leontopodium alpinum), espècie molt rara al país i protegida per la legislació. La fauna constitueix una unitat de transició entre sistemes pirinencs i mediterranis; atents a la presència del cérvol (Cervus elaphus), una de les espècies de gran interès de l'espai, conjuntament amb el gall fer i la marta.
Ruta senyalitzada parcialment.
El punt de sortida de l’excursió se situa al petit poble de Castell de l’Areny. S’hi accedeix per una bona pista asfaltada que neix a l’est de Vilada, en el punt km 158,8 de la carretera C-26, entre Ripoll i Berga. Castell de l’Areny és el cap d’un municipi de poblament dispers situat a la comarca del Berguedà. En el seu terme hi ha les restes de l'antiga parròquia de Sant Romà de la Clusa, que es visitarà, i els nuclis de Vilella, Sant Ramon i Castell.
0,00 km (957 m). Estacionament a l’entrada del poble. Se surt pel camí que neix del costat Est de la carretera a l’entrada mateix de la població, a l’altra banda de la casa que limita l’aparcament (senyalització). Se segueix el camí en direcció a Sant Romà de la Clusa, marcat amb els senyals blancs i vermells del GR 4, en forta pujada fins al coll Jovell. Allà hi ha una bifurcació (0,47 km, 1 038 m); es continua recte (N) deixant a la dreta (E) el camí per on després es tornarà. El camí puja fortament per la solana de la serra dels Rocs del Castell.
2,02 km (1 374 m), 1 h 10 min. Cap dels Rocs, a l’extrem occidental de la carena de la serra. Es gira fortament cap a la dreta i s’entra a l’obaga. El lloc s’ha adequat com a mirador a partir de les restes de l’estació superior d’un telefèric de transport de fusta actiu durant els primers anys del segle XX. Se segueix el camí senyalitzat sempre com a GR, que baixa per la fageda.
3,36 km (1 354 m), 1 h 30 min. Sant Romà de la Clusa. Llogaret esmentat ja el 983 pertanyent al municipi de Castell de l’Areny. Aquí es deixa el GR 4; se segueix el GR 241. D’entre les cases disposades a redós de l’església destaca el gran casal ubicat al costat de llevant, just on desemboca el camí, adaptat com a allotjament-refugi rural de muntanya. L'església romànica va ser construïda al segle XII, posteriorment ampliada i restaurada durant la segona meitat del segle XX. L’edifici és d'una sola nau coberta amb volta de canó amb un campanar d'espadanya de dues obertures. Mereix ser visitada.
Deixant el refugi a l’esquerra, se surt de Sant Romà cap al nord, seguint el GR 241 en direcció a Falgars. Immediatament es deixa aquest camí per prendre, a la dreta, un corriol que surt en direcció contrària (S; senyalització a Ras de Clarent). Se segueixen les marques blanques que, després d’enfilar-se a la carena, tomben a llevant pujant pel fons suau de la ribera de la Clusa, per entre l’esponerosa fageda. El bosc desapareix en els prats de pasturatge superiors i s’arriba a la coma dels Tells (5,15 km, 1 577 m). Es gira al NE, es passa una tanca de bestiar i es desemboca en una pista que passa al vessant solell dels Rasos de Clarent. Es deixen a l’esquerra les balmes de Cal Tibat; una mica més enllà la pista es transforma en un camí estret que passa pel costat de la font de les Calamites (6,36 km, 1 533 m, normalment raja).
7,22 km (1 604 m), 2 h 40 min. S’és sobre de la collada Fonda, on hi ha una bifurcació senyalitzada (en alguns mapes consta com a Grau Pedrís). Es continua per la dreta (E) seguint el GR 241, es baixa al coll, s’entra en el terme de les Llosses i s’emprèn la suau pujada cap al puig Lluent, on s’arriba en pocs minuts després d’un pas de vailet (punt 7,83 km, 1 640 m). Àmplia panoràmica sobre aquest sector de l’Alt Berguedà i del Ripollès i, al nord, sobre el Pirineu, on sobresurten els massissos del Puigmal i del Canigó.
Cal baixar del cim pel vessant de llevant. Seguint els indicis del corriol, es baixa al N, es gira a l’est i, pel llom de la carena, s’arriba al camí que flanqueja el cim per l’obaga, on es retroben les marques grogues i del GR. Tot seguint els senyals, es gira al S i es desemboca en una ampla pista forestal i ramadera que condueix, en baixada, fins a la suau collada del Pla Fondo de Dalt.
9,00 km (1 467 m), 3 h 5 min. Collada del Pla Fondo de Dalt. Senyalització. Es deixa el GR, que se’n va recte, cap a llevant, i es pren la pista de la dreta creuant un pas canadenc per al bestiar. Es baixa amb decisió seguint la pista principal entre la ben formada pineda de pi roig del Pla i del Racó de Cosp. Després de quatre pronunciats revolts cal estar atents a la desviació que cal prendre quan el recorregut s’encara al NE.
10,73 km (1 266 m), 3 h 30 min. Atenció: cal deixar la pista i trencar a la dreta prenent un corriol poc fressat que baixa pronunciadament cap al S (fites i senyals) seguint un vailet de bestiar que separa l’ampli llom i que s’acaba en un petit ressalt de roques des d’on, entre els arbres, es pot veure l’església de Sant Julià (10,90 km, 1 215 m). Cal girar cap a l’esquerra i baixar pel vessant E del llom, de pronunciat pendent, fent ziga-zagues fins que es troba una lleixa horitzontal (11,01 km, 1 172 m) que se segueix durant 150 m planerament cap a la dreta (O). Ja sobre l’església, es baixa entre bancals de pedra.
11,25 km (1 151 m), 3 h 45 min. Sant Julià de Cosp. Vella església romànica, malauradament abandonada i en estat precari, documentada al s. XII, cap d’una parròquia rural dispersa ja desapareguda. Al prat del vessant nord hi roman un edifici utilitzat com a abric per al bestiar. Encarats a aquest cobert es trenca cap a l’esquerra (NO) deixant el camí de vinguda a mà dreta (senyals grocs que acompanyaran el recorregut fins al coll Jovell.)
L’itinerari recorre el vessant solell d’aquest sector del Catllaràs sota un bosc frondós que alterna alzinars, rouredes i trams de vegetació fluvial a l’entorn dels torrents que baixen cap a la ribera de Vilada. Una mica més enllà es passa la font de la Blada, que neix sota un exemplar gegantí d’aquesta espècie arbòria i que raja gairebé sempre. Es franquegen successivament el clot dels Gaits, el coll de Vinyes (12,67 km, 1 129 m), la clotada del Rec del Mort i el collet de la Canal.
14, 27 km (1 012 m), 4 h 25 min. Masia de la Canal, de la que solament en resta el magnífic paller, encara dempeus i utilitzat. Es deixa la masia a l’esquerra i enrere i es creua un camí ample que puja del fons de la vall per la Font Llarga. No s’ha d’agafar, cal continuar pel corriol de l’altra banda (marques grogues) que, resseguint la vall amb un primer tram de pujada, va a sortir a les masies de Cal Sastre.
14,75 km (1 020 m), 4 h 37 min. Pista d’accés a les masies de cal Sastre, la Vilella i la Barraca, que se segueix cap a ponent deixant un trencall a l’esquerra. La pista condueix al coll Jovell (15,54 m, 1 035 m); allà s’ha de deixar i, utilitzant l’accés a la casa situada enmig del coll, trencar cap a la dreta (O) per arribar fins al camí de Castell de l’Areny a Sant Romà de la Clusa (15,50 km, 1 038 m, senyalització), per on s’ha passat a l’anada. Es desfà el camí.
15,98 km (957 m), 4 h 55 min. Castell de l’Areny, estacionament a l’entrada del poble. Final de l’excursió. Cal passejar-se pel reduït casc urbà de la població, presidit per l’església de Sant Vicenç.
CONSELLS
• Respectar sempre l’entorn
Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!
• Planificar la sortida
Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.
• Anar amb companyia
Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.
• La meteorologia
Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat
• El mapa i la brúixola
Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...
• El material
Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.
• Conviure i gaudir
Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.