Carros de Foc Plus 3. Refugi del Pla de la Font-Refugi del Gerdar

Tercera etapa de la travessa Carros de Foc Plus

El Palau Robert recomana aquesta ruta: Carros de Foc Plus 3. Refugi del Pla de la Font-Refugi del Gerdar.

El complement de la travessa Carros de Foc que descrivim rep el nom de Carros de Foc Plus. Afegeix tres etapes a les cinc que fins ara havien constituït el trajecte troncal de la ruta i dos refugis més on pernoctar, el de Gerdar i el del Pla de la Font. Part del nou recorregut és realment exigent i poc freqüentat, fet que contrasta amb l'afluència més gran que rep l'itinerari tradicional.

L'itinerari franqueja dos ports de muntanya, el d'Amitges, especialment feréstec i solitari i on s'ascendeix i es baixa per vastes tarteres, i el de Fogueruix, més verd i amable malgrat l'abruptesa del seu vessant meridional. Per si sol, ofereix prou incentius i al·licients per justificar-ne el recorregut de forma independent. Destaquem la contemplació de la cascada de Gerber, dels nombrosos estanys de diferent grandària, com el de Gerber i el Gelat, el recorregut de la vall i la visió de les agulles d'Amitges des d'una perspectiva diferent de l'habitual, el goig de caminar pels extensos prats herbats del pla de la Font, l'avetosa de la Mata de València i imponent panoràmica de l'entorn muntanyenc en coronar el pic del Pinetó, de 2.647 m d'altitud.

S'ha dividit el recorregut en tres etapes partint del refugi del Gerdar, de fàcil accés en automòbil, i descrit en el sentit contrari al de les agulles del rellotge. Les distàncies i desnivells efectuats de cada jornada són viables per a un excursionista amb experiència en alta muntanya i bon sentit de l'orientació. Cal tenir present que fins ben entrat l'estiu podem trobar neu i gel a les zones més elevades com els colls d'Amitges i de Fogueruix. No disposa de senyalització pròpia, per la qual cosa caldrà seguir les fites que ens trobem, les marques del GR 11, variant inclosa, i altres de grogues de camins locals amb qui comparteixen trajecte.

Ruta senyalitzada.

Vall de l'Escrita pujant al Pinetó. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Vall de l'Escrita pujant al Pinetó. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Carros de Foc Plus 1.

Carros de Foc Plus 2.

Una agradable ascensió pel frondós bosc de la Palomera entre pins negres i molsa ens porta a la plana d'Aires, un magnífic i aeri altiplà herbat que precedeix l'ascensió del Pinetó, gran atalaia de les Agudes, el pic de Roca Blanca, la feréstega canal del Tonedor i la vall de l'Escrita. Baixem fins a l'estany Llong per un territori molt rocallós i inhòspit. El descens continua per la pregona vall de Cabanes, on, a la seva capçalera, podem visitar el popular estany Negre, amb un illot arbrat a tocar de la seva riba oriental, i, més avall, l'esplendorosa Mata de València, avetosa de la vall d'Àneu que és la més extensa del Pirineu català.

  • 0,00 km (2.015 m). Refugi del Pla de la Font. Es desfà el darrer tram de l'etapa anterior remuntant cap al S fins a l'últim encreuament (pal indicador; km 0,25, 2.065 m), on ara es gira a la dreta (SW/W) per un sender que es dirigeix al coll del Pinetó seguint marques grogues en suau pujada per dins del bosc de la Palomera, a la serra del Pago. Se surt del boscam i s'accedeix a un vast prat situat a la carena: la plana d'Aires o la Palomera. A partir d'aquí, s'ascendeix més fortament cap a ponent pel llom de la muntanya fent amples ziga-zagues amb extenses vistes al S de la vall de l'Escrita. Després d'un pronunciat revolt al planell de Mil Potros, es remunta per la carena (W) per un camí més rocós fins al Pinetó.
  • 3,58 km (2.647 m), 1 h 45 min. Pic del Pinetó. Es descendeix per la carena (SW; franges de color groc i fites) per un terreny molt pedregós i inestable fins al coll del Pinetó (km 3,86, 2.553 m; rètol del parc nacional), des d'on es tomba a la dreta (NW) canviant el sentit de la marxa de la ruta. Més avall, el descens se suavitza, el ferm esdevé més herbós i amb menys rocam i es retroba la presència del pi negre.
  • 5,04 km (2.323 m), 2 h 20 min. Bifurcació. Es conflueix amb el camí provinent de coma Negra i la collada de Bassiero (W), que es pren a la dreta (NE). Es passa pel costat d'un estanyol (E), es creua una tartera de grans dimensions i s'accedeix a l'estany Llong (km 5,64, 2.230 m), als peus del Tèsol (E; 2.699 m): cal vorejar-lo per la seva riba occidental. Després d'una curta pujada des del seu extrem nord, s'inicia una llarga baixada en direcció N/NE per l'angosta i boscosa vall de Cabanes.
  • 6,39 km (2.155 m), 2 h 41 min. Bifurcació a la font del Carrer (pal indicador). El desviament de l'esquerra (W) porta en 10 minuts a l'Estanyoleta i l'estany Negre, de molt recomanable visita. Es continua davallant cap al N tot flanquejant el vessant oriental de la vall de Cabanes, al principi arran d'un esvelt penya-segat i més endavant per un relleu menys accidentat i més boscós.
  • 7,56 km (1.880 m), 3 h 09 min. Bifurcació al Forat de CabanesBado de Dalt (pal indicador). Es deixa un sender a la dreta (E), que mena al pas del Coro i al refugi del Pla de la Font, i es travessa el riu de Cabanes (W) per un pont de fusta resseguint després el seu curs per l'esquerra tot descendint en direcció NE. Es franqueja una petita tartera i es prossegueix baixant pel Pletiu de Cabanes, un paratge molt frondós i amb molta flor. Es retroben els senyals grocs i les balises de fusta. Més avall, a la Costa Solana, el pendent s'accentua i s'entra en una bucòlica avetosa, les reminiscències occidentals de la Mata de València, d'una gran extensió i enorme vàlua ecològica. Prosseguim baixant cap al N sempre per l'esquerra del riu.
  • 9,46 km (1.513 m), 3 h 47 min. Bifurcació (pal indicador). Finalment, desemboquem a un revolt de la carretera del Gerdar, on hi ha habilitat un aparcament, que agafem planerament a la dreta (NW) fins a tornar al refugi.
  • 9,78 km (1.498 m), 3 h 50 min. Refugi del Gerdar. Fi de la tercera i última etapa de la variant Carros de Foc Plus.

Més informació

Estany Llong. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Estany Llong. FOTO: Catalunya - Palau Robert

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

El Palau Robert depèn del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Difusió.

Més informació
 
Destaquem