Carros de Foc Plus 2. Refugi d’Amitges-Refugi del Pla de la Font

Continuació de la ruta senderista Carros de Foc Plus 1

El Palau Robert recomana aquesta ruta: Carros de Foc Plus 2. Refugi d’Amitges-Refugi del Pla de la Font.

El complement de la travessa Carros de Foc que descrivim rep el nom de Carros de Foc Plus. Afegeix tres etapes a les cinc que fins ara havien constituït el trajecte troncal de la ruta i dos refugis més on pernoctar, el de Gerdar i el del Pla de la Font. Part del nou recorregut és realment exigent i poc freqüentat, fet que contrasta amb l'afluència més gran que rep l'itinerari tradicional.

L'itinerari franqueja dos ports de muntanya, el d'Amitges, especialment feréstec i solitari i on s'ascendeix i es baixa per vastes tarteres, i el de Fogueruix, més verd i amable malgrat l'abruptesa del seu vessant meridional. Per si sol, ofereix prou incentius i al·licients per a justificar-ne el recorregut de forma independent. Destaquem la contemplació de la cascada de Gerber, dels nombrosos estanys de diferent grandària, com el de Gerber i el Gelat, el recorregut de la vall i la visió de les agulles d'Amitges des d'una perspectiva diferent de l'habitual, el goig de caminar pels extensos prats herbats del pla de la Font, l'avetosa de la Mata de València i imponent panoràmica de l'entorn muntanyenc en coronar el pic del Pinetó, de 2.647 m d'altitud.

S'ha dividit el recorregut en tres etapes partint del refugi del Gerdar, de fàcil accés en automòbil, i descrit en el sentit contrari al de les agulles del rellotge. Les distàncies i desnivells efectuats de cada jornada són viables per a un excursionista amb experiència en alta muntanya i bon sentit de l'orientació. Cal tenir present que fins ben entrat l'estiu podem trobar neu i gel a les zones més elevades com els colls d'Amitges i de Fogueruix. No disposa de senyalització pròpia, per la qual cosa caldrà seguir les fites que ens trobem, les marques del GR 11, variant inclosa, i altres de grogues de camins locals amb qui comparteixen trajecte.

Ruta senyalitzada.

Estany de Ratera. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Estany de Ratera. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Carros de Foc Plus 1.

 

La continuació de la variant permet tornar a contemplar mentre davallem els estanys Gran d'Amitges, de la Cabana, de Ratera, de Sant Maurici i l'emblemàtica estampa dels Encantats. Més endavant, ens endinsarem per una magnífica avetosa escoltant tothora l'ímpetu del riu Escrita. Després d'una progressiva ascensió per un frondós bosc de pins, en què en algun tram cal ajudar-se de cables i barrots de ferro, s'accedeix al coll de Fogueruix, on hi ha un mirador que permet albirar la vall de l'Escrita i pics destacables com el de Linya, de la Mainera, les Picardes i de Carbonero. El pla de la Font, que dona nom al refugi on pernoctarem, el conformen extensos i bells prats herbats envoltats de boscos que contrasten vivament amb el predominantment paisatge més accidentat i rocós del recorregut troncal de la Carros de Foc.

  • 0,00 km (2.365 m). Refugi d'Amitges. Es desfà el recorregut del tram final de la tercera etapa de la Carros de Foc baixant cap al SE per l'ampla pista de terra que, a mesura que perd altitud, voreja l'estany de la Cabana o de la Bassa i s'interna en un magnífic bosc de pi negre i bedolls. Abans de l'estany de Ratera, la ruta s'uneix al GR 11 (km 1,70, 2.149 m), procedent del port homònim. Un cop a l'estany de Sant Maurici, icona del parc nacional i del Pirineu català, es prossegueix el descens per la pista que es dirigeix a Espot (indicacions; SE).
  • 4,50 km (1.878 m), 1 h 07 min. Bifurcació (pal indicador). Deixem a la dreta (SW) el desviament que mena al refugi Ernest Mallafré i més avall passem pel costat de l'ermita de Sant Maurici. Poc després, s'abandona la pista i s'agafa un senderó de la dreta (SE) que continua baixant per un esplèndid bosc d'avets i pins del Pletiu de Sant Maurici vora el cabalós riu Escrita (S).
  • 6,65 km (1.690 m), 1 h 39 min. Sense deixar el GR 11, es creua la pista anterior pel pont de Pallers i s'avança planerament pel camí ample d'enfront (NE). Es deixa el trencall que per la dreta (SE; km 7,23, 1.679 m) accedeix al prat de Pierró, on hi ha un aparcament i un punt d'informació, i es travessen diversos barrancs tributaris de l'Escrita, que ens continua acompanyant a mà dreta (S).
  • 8,33 km (1.625 m), 2 h 05 min. Bifurcació (pal indicador). Es deixa el GR 11 a mà dreta (SE), que es dirigeix a Espot, i es remunta a l'esquerra (NE) per un sender que s'endinsa al Solà d'Espot en direcció al coll de Fogueruix i el refugi del Pla de la Font seguint també les marques blanques i vermelles de la variant GR 11-19. Llarga pujada que flanqueja els contraforts meridionals dels Puntals de Sarransalís i la serra del Pago fent successives ziga-zagues sempre per l'interior d'un extens i espès bosc de pins i bedolls.
  • A mesura que s'ascendeix cap a llevant per la Pala Llebrera, es troben alguns passos equipats amb cables i barrots de ferro i, quan la vegetació ho permet, es gaudeix a migdia de grans vistes d'Espot i de la vall de l'Escrita. A partir de les Poselles, després de dos revolts molt pronunciats, augmenta el pendent i es remunta (N) progressant per alguns esglaons de fusta.
  • 10,76 km (2.115 m), 3 h 30 min. Coll de Fogueruix (pal indicador), entre la serra del Pago (W) i el pic de Sant Salvador (E). A l'est de la carena, es troba un mirador des d'on es contempla un ampli panorama de l'entorn muntanyenc que ens envolta. Es descendeix cap al N pels verds i dilatats prats del pla de la Font, es deixa a l'esquerra (SW; km 11,03, 2.065 m; pal indicador) el trencall que porta al pic i al coll de Pinetó que es prendrà l'endemà i, seguint pilons de fusta i les marques de GR, s'arriba al destí de la jornada.
  • 11,28 km (2.015 m), 3 h 40 min. Refugi del Pla de la Font. Fi de la segona etapa de la variant.

Més informació

Refugi del Pla de la Font. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Refugi del Pla de la Font. FOTO: Catalunya - Palau Robert

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

El Palau Robert depèn del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Difusió.

Més informació
 
Destaquem