L'abric de Cabrafeixet i la cova de la Mallada

Ruta de senderisme per conèixer els vestigis prehistòrics més destacats i remots de la comarca del Baix Ebre

El Palau Robert recomana aquesta ruta: L'abric de Cabrafeixet i la cova de la Mallada.

Al terme del Perelló, es troben els vestigis prehistòrics més destacats i remots de la comarca del Baix Ebre. A l'abric de Cabrafeixet, es conserven pintures rupestres d'una gran qualitat tècnica i artística, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 1998, i, al seu costat, es troba la cova de la Mallada, que va ser habitada per l'home del Paleolític Superior.

Ruta senyalitzada.

Pintures de Cabrafeixet. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Pintures de Cabrafeixet. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Per accedir al punt de sortida de la ruta, es parteix del Perelló -per arribar-hi des de Tortosa, es pren la C-42 fins a desembocar a l'N-340, que per l'esquerra duu directament al poble- per la carretera N-340 i es travessa la població. De seguida, s'agafa la carretera local TV-3022 en direcció a Rasquera i Móra d'Ebre. Transcorreguts 8 km, cal girar per una pista asfaltada de l'esquerra amb un indicador cap a les pintures rupestres. Després de 2 km, es tomba a la dreta per un camí també senyalitzat en direcció a les coves. Finalment, 700 m després d'aquesta desviació, es pren una pista que, per l'esquerra, s'enfila fins a arribar, en 1,5 km més, a la zona d'aparcament de les coves, on es pot estacionar el cotxe.

  • 0,00 km (359 m). Des de l'aparcament, es puja pel camí senyalitzat per la dreta d'un petit barranc i s'arriba a l'abric de Cabrafeixet, que compta amb unes magnífiques pintures prehistòriques naturalistes (km 0,42, 433 m). Són escenes de caça de l'època d'un gran nivell tècnic. El mateix camí duu de seguida, enfilant-se per un corriol de la dreta, a la cova de la Mallada.
  • 0,54 km (448 m), 0 h 20 min. Cova de la Mallada, de 20 m de profunditat i 7 d'alçària. S'hi van trobar també pintures rupestres encara més remotes que les anteriors, però van desaparèixer. Des d'aquí, s'albira, a l'esquerra, la serra del Boix, d'espessos boscos i escarpades muntanyes. Es desfà el camí.
  • 1,08 km (359 m), 0 h 40 min. Aparcament de les coves, punt de partida i final de l'itinerari.

Més informació

Balma de Cabrafeixet. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Balma de Cabrafeixet. FOTO: Catalunya-Palau Robert

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

El Palau Robert depèn del Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Difusió.

 
Destaquem