És tardor, és temps de bolets!

La tradició boletaire està fortament arrelada a Catalunya

Si d'una cosa és sinònim la tardor a casa nostra, és de bolets. I és que arribada la tardor, la tradició boletaire de Catalunya es posa de manifest arreu del territori. Una tradició que porta centenars de persones als boscos de Catalunya any rere any per gaudir d'una jornada a l'aire lliure caçant bolets. Com sempre, recordem que cal respectar l'entorn i no embrutar la natura.

Igualment, cal tenir present que cal una certa preparació per sortir a caçar bolets, ja que cal tenir en compte que no tots són comestibles, i que alguns són molt perillosos. El més important és recollir únicament aquells que estem totalment segurs d'haver-los identificats com a comestibles.

En aquest sentit, a Catalunya, els bolets comestibles més freqüents són la llenega negra, el camagroc, el rovelló, el pinetell, el rossinyol, el fredolic, el carlet i la trompeta. També n'hi ha de tòxics, i alguns fins i tot poden esdevenir mortals, com és el cas de la farinera borda ('Amanita phalloides'), un bolet molt tòxic i bastant freqüent als boscos.

Cal assegurar-se bé de no consumir els que poden ser perjudicials per a la salut, i no fiar-se de falsos mites, com ara creure que tots els bolets verinosos tenen colors llampants, o refiar-se de la prova de l'all, que no té cap fonament científic i no és certa.

Els rovellons són uns dels bolets més preuats a casa nostra.

Els rovellons són uns dels bolets més preuats a casa nostra.

Temporada boletaire 2020

La temporada boletaire arrencava a mitjans de setembre en alguns punts de Catalunya, augurant-se una bona temporada per les darreres pluges i l'inici del descens de les temperatures. Així, s'augura una temporada millor que la passada, ja que l'estiu ha estat plujós.

Caçar bolets

Quan sortim a caçar bolets, no hem de malmetre l'entorn en el qual es troben. Per això, a l'hora de collir bolets, cal tenir present que la millor manera de fer-ho és fent palanca amb el ganivet i collint tot el bolet. Fent això el reconeixem i protegim el miceli.

Cal posar-los en un cistell de vímet i no en bosses de plàstic, així les espores són recuperades pel bosc. Igualment, no s'ha de remenar la fullaraca amb cap eina, ja que perjudica el bosc i els bolets. I sempre, tenint cura del bosc, respectant l'entorn.

I el més important de tot: poseu al cistell únicament aquells bolets comestibles que identifiqueu sense cap mena de dubte.

Més informació
 
Destaquem