Una sortida en família per resseguir la Ruta de la Llúdriga

El Parc Nacional d'Aigüestortes ofereix alternatives d'excursions per a totes les edats i nivells

Ara que ja queden pocs dies per tornar a l'escola, i que l'estiu ja s'acaba, és un bon moment per aprofitar el temps lliure que tenim, ja sigui perquè encara estem de vacances, o els caps de setmana.

Una bona manera de fer-ho és fent excursions, i avui us proposem una sortida que podeu fer en família: la Ruta de la Llúdriga, al Parc Nacional d'Aigüestortes (Alta Ribagorça). Una bonica ruta, apta per a infants, que ressegueix un dels itineraris senyalitzats del parc travessant paisatge d'alta muntanya, i podent contemplar una gran riquesa de vegetació, i també fauna.

La ruta té una distància de 6,5 km d'anada, i es triga unes dues hores i mitja en fer l'anada, amb una dificultat mitjana, i un desnivell de 430 metres.

El recorregut:

  • SORTIDA: Aparcament de la Palanca de la Molina; des de Barruera cal seguir la L-500 en direcció Caldes de Boí fins al desviament del Parc Nacional d'Aigüestortes, en poc menys d'un quilòmetre del desviament trobareu el pàrquing.
  • ARRIBADA: és una ruta circular de 10 km, per tant, tornarem al pàrquing de la Palanca de la Molina.
  • El camí que surt de l'aparacament està perfectament senyalitzat i surt al costat de la caseta d'informació del parc. Caminarem al costat del riu de Sant Nicolau fins a la Palanca de Pei (1,9 km), on creuraem el riu per damunt 'un pont penjant de fusta.
  • Si observem bé el riu potser tindem sort i observarem alguna llúdriga, tot i que és molt esquiva.
  • Continuarem seguint el camí i veurem la Borda de Casós i una mica més enllà, la Borda de Gaspar (2,8 km).
  • Seguirem la lleu pujada fins al barranc d'Aigüissi i planejarem fins a l'ermita de Sant Nicolau (3,7 km), on diu la llegenda que hi ha enterrades les corones maleïdes d'uns reis francesos.
  • Des de l'ermita continuarem el camí, que es convertirà en pista forestal, fins a l'estany de Llebreta (4,3 km), un indret fantàstic situat a 1.620 m d'altitud; i 500 m més amunt podem trobar la cascada de Sant Esperit.
  • La tornada la farem vorejant el llac per la pista fins a trobar una passarel·la que creua al marge contrari del riu. Seguirem el camí fins a la Palanca de Pei, des d'on refarem el mateix camí que a l'anada.

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

 
Destaquem