La Seu Vella de Lleida, el monument preferit dels catalans

L'edifici s'erigia guanyador del concurs televisiu 'Batalla monumental'

Els catalans i catalanes ho tenen clar: el seu monument preferit és la Seu Vella de Lleida. Així ho feien palès els més de 60% dels vots que els espectadors li van atorgar a aquest monument durant la final del programa televisiu 'Batalla Monumental' d'aquest diumenge, 28 de febrer.

Una final en la qual el monument lleidatà competia amb Tàrraco, el Monestir de Poblet, el Monestir de Santes Creus, el Castell de Cardona i el recinte modernista de Sant Pau.

Coneixem avui alguns aspectes d'aquest monument preferit dels catalans i catalanes.

La Seu Vella –coneguda també com "el Castell de Lleida"– és el monument amb el qual s'identifica a la ciutat de Lleida; un monument arquitectònic que s'alça sobre un turó que porta el seu nom, des del qual s'albira tota la ciutat, el riu Segre i gran part de l'horta de Lleida.

La Seu Vella forma part d'un conjunt monumental integrat també pel Castell del Rei o La Suda i la fortificació militar que els envolta. Tots tres elements estan catalogats com Bé Cultural d'Interès Nacional.

Claustre de la seu Vella

Claustre de la seu Vella

Si fem una mica d'història, la construcció fou encarregada a Pere de Coma el 1193, la primera pedra del temple es va posar el 22 de juliol de 1203, i es consagrà el 1278, tot i que l'obra no es va donar per acabada fins a la construcció del cimbori i el cobriment de les naus, el 1286. El conjunt també està dotat d'un claustre, situat atípicament als peus del temple, que es va començar a bastir al darrer terç del segle XIII i no es va acabar fins al segle següent. Fou llavors que es finalitzà el conjunt, amb la construcció del campanar i la porta dels Apòstols.

La Seu Vella sovint s'ha definit com una catedral romànica de monumentalitat gòtica arran de la persistència de les formes de l'art romànic fins al segle XIII, tot i que, davant les dificultats de categorització del conjunt, darrerament s'opta per definir-lo com un dels exemples més representatius d'una arquitectura catalana del segle XIII.

La Seu Vella de nit

La Seu Vella de nit

Es pot accedir a la Seu Vella en cotxe o a peu des del carrer Sant Martí, entrant al recinte emmurallat per la Porta del Lleó o bé des de la plaça de Sant Joan, en ascensor, pel Portal de Sant Andreu. Si bé ara no és fàcil de visitar a conseqüència de les restriccions establertes per aturar l'expansió del coronavirus, us recomanem prendre'n nota per quan la situació ho permeti. Us sorprendrà!

Més informació
 
Destaquem