Sort m'agrada

És àmpliament conegut per l'administració de loteria La Bruixa d'Or

 

Sort és un municipi de la comarca del Pallars Sobirà, de la qual n'és la capital. Amb poc més de 2.000 habitants, l'actual municipi de Sort és fruit de l'agregació al vell terme de Sort dels d'Enviny i Llessui, el 1970, i d'Altron, el 1976. Limita amb els municipis de Soriguera, Rialp i Espot, del Pallars Sobirà, i Torre de Capdella, del Pallars Jussà.

 

El municipi de Sort té la intensitat d'un territori pirinenc que ocupa una superfície de 105 km² a una alçada entre els 694 m del poble de Montardit de Baix i 2.883 m del Montsent de Pallars. Tot ell està distribuït a banda i banda del riu Noguera Pallaresa on se situen els 15 nuclis de població que conformen el municipi, encara que un d'ells, Pernui, està deshabitat des dels anys 80.

 

És el centre històric del Pallars, i conserva les restes del castell comtal, així com nombrosos vestigis medievals que ajuden a entendre el paper històric que jugà el Pallars a la història de Catalunya.

 

Famós per la seva administració de loteria, La Bruixa d'Or, es descobreix al visitant com un lloc afortunat pel seu nom associat a la sort, per la seva història marcada per rebels com el comte Hug Roger III i el general Francesc Moragues i Mas, per la força del seu riu internacional, pels seus amagats paisatges de novel·la, pel dinamisme de la seva gent que l'han fet esdevenir bressol i referent dels esports d'aventura, pel seu microclima amb una temperatura mitjana anual de 12,5° i per ser un municipi tradicionalment turístic, acollidor i amb una excel·lent gastronomia.

 

El terme municipal ofereix diferents altrenatives per als esports d'aventura
El terme municipal ofereix diferents altrenatives per als esports d'aventura | Cedida

 

Pel que fa al nom de Sort, el seu origen és probablement preromà. A l'Edat Mitjana s'anomenà Saorte, Saort, Sabort, Sabrot i Suort. Prové del mot basc Suert que significa pont, així es tractaria de 'la vall del poble del pont'. Coromines explica que de primer la vila de Sort no existia o bé era tan petita que no importava. La vall estava dominada pel poderós monestir de Gerri, i l'única cosa que aquest deixava surar al seu costat era la ribera, la vall de Sort amb els nombrosos poblets a banda i banda de la Noguera Pallaresa. I aquí el que comptava era el pont que unia les dues meitats de la vall, l'únic pont important que existia en el tram que s'estén des de Gerri fins a Llavorsí.

 

A més de ser el cap del municipi és la capital del Pallars Sobirà, la comarca de Catalunya amb més territori protegit, distribuït entre el Parc nacional d'Aigüestortes, únic parc de categoria nacional existent a Catalunya i el Parc Natural de l'Alt Pirineu, el més extens de Catalunya.

 
Destaquem