Santa Maria de Ripoll, bressol de Catalunya

Aquest simbol de la Catalunya medieval aspira a ser el monument preferit dels catalans

En una nova edició del programa televisiu Batalla monumentalCatalunya busca esbrinar quin és el monument preferit dels catalans i les catalanes. Un programa en el qual diferents monuments del país competeixen per alçar-se amb aquest reconeixement.

Anem descobrint els monuments que competeixen en aquesta edició, per saber-ne una mica més sobre la seva història i característiques. Després de descobrir el Castell de Mur, el Castell de Montsoriu, les muralles de Montblanc i les de Cervera, el Palau de la Música Catalana i la Cripta i Colònia Güell, avui en sabem una mica més sobre Santa Maria de Ripoll, que competeix contra la Cartoixa d'Escaladei en la "Batalla de la fe".

Santa Maria de Ripoll

Santa Maria de Ripoll

A la localitat de Ripoll trobem el monestir benedictí de Santa Maria de Ripoll. Fundat cap al 880 pel comte Guifré el Pelós, la primera consagració de l'església del monestir va tenir lloc el 20 d'abril de 888 i es va dedicar l'església a l'advocació de Santa Maria. Es va convertir en lloc d'enterrament dels comtes de Barcelona i Besalú. Entre altres, al monestir hi ha les restes mortals de Guifré I el Pelós, comte de Barcelona, Ramon Berenguer III el Gran, comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV el Sant, comte de Barcelona, Bernat Tallaferro, comte de Besalú i germà de l'abat Oliba, i Radulf de Barcelona, fill de Guifré el Pelós, bisbe d'Urgell i abat de Ripoll.

A més, va esdevenir un centre cultural de scriptorium molt important de la Catalunya medieval. Sota la direcció de l'abat Oliba, es va convertir en un centre religiós i cultural de primer ordre, un dels més rellevants de l'Europa medieval.

Coneix la història i patrimoni de Santa Maria de Ripoll.

Declarat bé cultural d'interès nacional l'any 1931, l'edifici va passar per diverses ampliacions, reformes i reconstruccions degudes a falta d'espai, incendis, pillatges i finalment profanacions de tombes durant la Guerra Civil Espanyola. Aquests fets han portat al fet que, del gran conjunt monàstic, avui només en queden la basílica i el claustre reconstruïts i l'edifici adossat al claustre, antic habitatge del vicari i en l'actualitat seu de l'ajuntament de la vila.

Portalada de Santa Maria de Ripoll

Portalada de Santa Maria de Ripoll

Destaca la portalada en forma d'arc de triomf, realitzada al segle XII, i que és considerada com una gran obra de l'escultura romànica monumental a Catalunya, amb la imatge central superior de la Maiestas Domini, l'apostolat i escenes de l'Antic Testament.

Arran de la desamortització del 1835, diverses obres provinents del fons del monestir es troben al CRAI Biblioteca de Reserva de la Universitat de Barcelona.

Actualment Santa Maria de Ripoll actua com una de les atraccions turístiques més importants de la comarca. El monument es pot visitar i s'ha habilitat un centre d'interpretació i una exposició permanent sobre l'scriptorium, on s'explica el passat cultural de la població i la importància que va tenir el monestir de Santa Maria. El monument és encara motiu de diversos estudis i recerques.

En vols saber més sobre el Monestir de Santa Maria de Ripoll? Visita el web de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya.

Més informació
 
Destaquem