Les restes de 600 anys d'història: la Cartoixa d'Escaladei

Aquest monestir català opta a ser el monument preferit dels catalans

En una nova edició del programa televisiu Batalla monumental, Catalunya busca esbrinar quin és el monument preferit dels catalans i les catalanes. Un programa en el qual diferents monuments del país competeixen per alçar-se amb aquest reconeixement.

Anem descobrint els monuments que competeixen en aquesta edició, per saber-ne una mica més sobre la seva història i característiques. Després de descobrir el Castell de Mur, el Castell de Montsoriu, les muralles de Montblanc i les de Cervera, el Palau de la Música Catalana i la Cripta i Colònia Güell, i Santa Maria de Ripoll, avui coneixem el que competeix amb aquest últim en la "Batalla de la fe", la Cartoixa d'Escaladei.

Al cor del Priorat trobem aquest monestir únic, fundat al segle XII per Alfons el Cast, i construït pels monjos de l'Ordre de la Cartoixa provinents de Provença. Aquesta fou la primera cartoixa de la península Ibèrica, ubicada en un paratge singular, protegit per la Serra Major de Montsant, on, diu la llegenda, un pastor hi havia somiat àngels pujant al cel per una escala repenjada a la soca d'un pi, d'aquí el nom Escaladei o "escala de Déu".

Durant set segles, la cartoixa va travessar èpoques de gran esplendor. Els monjos feren poblar els camps, construir molins, difongueren el conreu de la vinya. El Prior podia exercir justícia i era el batlle general dels pobles de la zona centre de l'actual comarca, que coincideixen aproximadament amb els de la Denominació d'origen vinícola Priorat.

Pel Decret de Desamortització de Mendizábal, de 1835, els monjos es veieren obligats a abandonar el monestir privats per decret de les seves terres. En només dos anys la majestuosa cartoixa, amb les seves cel·les, claustres, l'església i l'hostatgeria restà convertida en un munt de ruïnes pel saqueig dels pagesos de la zona.

La Cartoixa d'Escaladei

La Cartoixa d'Escaladei

La seva famosa biblioteca és actualment al seminari de Tarragona. Una bona part dels documents són a l'Arxiu Històric Nacional de Madrid.

Anys més tard, el 1990, els seus propietaris, les famílies Rius, García-Faria i Peyra, la van donar a la Generalitat, la qual va endegar un pla de rehabilitació i consolidació de les restes. El cenobi, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, fou el primer de l'orde de Sant Bru a la península Ibèrica.

L'espai es pot visitar des del 1998. Avui dia es poden visitar les seves ruïnes fent un recorregut comentat per l'exterior dels 3 claustres, l'església i refectori, així com d'una cel·la reconstruïda amb tot detall. La cel·la era l'element clau de totes les cartoixes. Els monjos efectuaven la majoria de les seves activitats en el mateix recinte del monestir. Cada cel·la compta amb un hort individual.

Com descriu la web de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, les de la Cartoixa d'Escaladei són les restes dels 600 anys d'història d'un dels monestirs medievals i moderns més importants de Catalunya.

En voleu saber més? Visiteu la pàgina web de Turisme del Priorat.

La Cartoixa d'Escaladei és una visita obligada per a tots aquells qui vulguin fer un viatge als orígens de la comarca del Priorat.

Més informació
 
Destaquem