Pobles per descobrir a la primavera: Xerta

Al Baix Ebre, trobem aquest municipi vora el riu amb el famós Assut

Seguim descobrint pobles amb encant arreu de Catalunya per visitar aquesta primavera. I és que, ara que fa bon temps, i la mobilitat està permesa, ve de gust visitar pobles i espais de la nostra geografia que, en la majoria dels casos, ens captivaran alhora que seran tota una descoberta.

Avui ens traslladem fins al Baix Ebre per descobrir el municipi de Xerta. Una vila d'orígens romans, amb una forta influència àrab (ben present en els dolços típics de la zona), que es troba assentat en un pronunciat meandre, a la dreta de l'Ebre, mirant cap a Tivenys, i a uns 12 quilòmetres, riu amunt, de la capital de comarca, Tortosa. Els seus límits són el riu Ebre, el barranc de Xalamera, el barranc del Llop i el massís dels Ports, amb la qual cosa, l'entorn que envolta la vila convida a fer excursions i gaudir de la natura des de diferents vessants.

Vista general del municipi de Xerta

Vista general del municipi de Xerta

D'entre els múltiples atractius de la zona, el visitant no pot deixar de veure l'espectacular Assut de Xerta, una resclosa d'uns 300 metres, i construïda en diagonal de banda a banda del riu, que desvia part de l'aigua del riu cap als canals de rec de la Dreta i de l'Esquerra de l'Ebre. Situat a tres quilòmetres riu amunt, va ser declarat Bé d'Interès Nacional l'any 2002.

Una altra bona opció per al visitant és recórrer la Via Verda, que transcórrer pel traçat ferroviari en desús, i que s'ha adaptat per poder recorre-la en bicicleta, a peu i a cavall. Des del municipi es poden emprendre diferents recorreguts, de diferent durada, en funció de les preferències i la forma física!

Trinxeres del Barranc dels Fornets

Trinxeres del Barranc dels Fornets

I si parlem una mica d'història, no es pot deixar de visitar les Trinxeres del Barranc dels Fornets, un espai recuperat per l'Ajuntament de Xerta per fer valdre el seu patrimoni de la Guerra Civil i recuperar la memòria històrica. Les trinxeres, al costat de la Via Verda, formen un sistema tancat de fortificació que envolta un turonet situat al seu tram final, amb un disseny que està pensat per controlar i defensar aquest camí natural, que uneix l'Ebre amb les terres més altes de l'interior.

I ja que parlàvem de la influència de l'època àrab en aquest municipi, i en els seus dolços típics, no podeu deixar de provar les casquetes, els torrons de Xerta, els ametllats, el coc de maçana, les coques de sagí o el coc daurat. Us encantaran!
 

Més informació
 
Destaquem