Jaume Ferran i Clua

Llocs

El català que va descobrir la vacuna del còlera

Catalunya m'agrada

Jaume Ferran i Clua va ser un dels metges i bacteriòlegs més importants del segle XIX. Va néixer a Corbera d’Ebre, l’1 de febrer de 1851. Fill del metge del poble, va fer els estudis a Tortosa, Tarragona, i es va llicenciar en medicina l’any 1873 a la Universitat de Barcelona.

Va exercir de metge a Tortosa i va arribar a director de l’hospital civil. Es va interessar, principalment, per la bacteriologia i les investigacions del doctor Pasteur. El juny del 1884 i, davant l'epidèmia de còlera que havia causat 3.500 morts a Marsella, l'Ajuntament de Barcelona el va comissionar per estudiar a França els sistemes de prevenció de la malaltia.

 

 

 

A Marsella va aconseguir unes mostres del bacteri que provocava el còlera i que el microbiòleg alemany Robert Koch havia aïllat un any abans. Les mostres les va posar en cinc flascons, disposat a dur-les a Catalunya. A la duana de la Jonquera van arribar els problemes: les ordres eren de destruir els flascons amb el còlera per evitar que la malaltia entrés en territori espanyol. Dins del seu maletí els duaners van recollir quatre flascons. Durant vuit dies van retenir el doctor Ferran a la frontera. Finalment va ser alliberat i va aconseguir d'endur-se dins un mitjó el darrer flascó. Amb els bacteris que va salvar va poder elaborar una vacuna efectiva contra la malaltia.

Al cap d'un any, el 1885, el còlera va arribar al País Valencià i el doctor Ferran hi va ser cridat. A Alzira va inocular 30.000 dosis de la vacuna. Les autoritats alertades per alguns metges contraris a Ferran, van prohibir que continués vacunant la gent. Per ordre del ministre Romero Robledo es va suspendre la vacunació, la qual cosa va comportar la mort de 150.000 persones a Espanya en aquell any 1885. Dels vacunats per Ferran en van morir només 54.

Jaume Ferran i Clua | Curiositats.cat

 

 

Incomprès i discutit a Espanya, va ser apreciat i honorat per la ciència europea i va ser reconegut per l'aplicació de les seves mesures profilàctiques entre els combatents de la Primera Guerra Mundial. El 1919 va aconseguir la vacuna antialfa contra la tuberculosi.

Va guanyar el premi de l’Académie de sciences de París l’any 1907.

Va morir a Barcelona el 22 de novembre de 1929.