Descobrir Batea, patrimoni medieval i cultura del vi

El municipi de Batea disposa d'un nucli antic medieval perfectament conservat

A la Terra Alta, a les Terres de l'Ebre, es troba el municipi de Batea, un poble on història, patrimoni, gastronomia i cultura del vi es conjuguen a la perfecció. Un municipi medieval que disposa d'un nucli antic perfectament conservat i en constant rehabilitació que permet al visitant gaudir de la història en directe a partir dels vestigis presents a la vila.

A més, Batea és sinònim de vi, enoturisme i passió per la terra, esdevenint un dels principals productors de vi de la Terra Alta.

El municipi de Batea

El municipi de Batea

Una mica d'història

Batea, com la resta de poblacions de la comarca de la Terra Alta, és d'origen protohistòric. Així, existeixen restes de diferents poblats ibers ubicats al terme de Batea, a més d'un tram de 3 km de l'antiga via romana, que comunicava el port de Dertusa (Tortosa) amb les ciutats de l'interior de la província Tarraconense.

Pel que fa a primera referència escrita de la Vila, apareix després que els àrabs ocupessin el territori, l'any 1153. Apareix a la carta de donació de Ramon Berenguer IV als Templers de Miravet.

Llocs per descobrir

Com dèiem, Batea és un municipi medieval perfectament conservat que compta amb diferents indrets per gaudir d'aquesta història. Entre ells, destaca la plaça Major. La Plaça Catalunya és, des de sempre, el punt de benvinguda als visitants, ja que, segles enrere, era el punt d'accés principal per als visitants que arribaven pel camí de Tortosa. A conseqüència del progrés agrari que va viure la vila, en aquest espai es van edificar cases senyorívoles, com la casa dels Alcorisa.

Hospitals de sang de Batea

Hospitals de sang de Batea

Destaca també Ca la Vila, el nom que se li donava a la Casa Gran del municipi, originària de l'edat mitjana, i que és avui la seu de l'ajuntament. A la façana destaca el rellotge mecànic monumental de dues esferes, i l'escut municipal, un relleu artesanal d'autor desconegut que data del 1856.

Tampoc es pot deixar de recórrer el Carrer Major, el carrer principal de la Vila Closa, que donava accés a l'Església i al Castell per mitjà d'unes arcades gòtiques de l'edat mitjana. Hi destaquen els arcs i porxades gòtiques dels segles XIII, XIV i XV, i al capdamunt del carrer, el visitant pot trobar a mà esquerra Casa Mossèn Pere, que acull el Centre d'Interpretació dels Hospitals de Sang de la Batalla de l'Ebre, i a mà dreta el Forn de Genís, amb data de 1761.

Precisament l'Hospitals de Sang és un dels indrets que no es pot deixar de visitar quan es va a Batea. Aquest espai presenta com es va estructurar l'assistència a les persones ferides durant la Batalla de l'Ebre, i dóna a conèixer la xarxa sanitària que es va crear entorn aquesta batalla.

L'enoturisme és molt present a Batea

L'enoturisme és molt present a Batea

Enoturisme

Si per una cosa destaca Batea, a més de patrimoni medieval, és pel seu vincle amb la cultura del vi. Així, esdevé parada obligatòria per a aquells que gaudeixen de l'enoturisme, sent un dels principals productors de vi de la comarca.

Al municipi hi ha múltiples cellers i productors de vi, que ofereixen visites guiades i tasts als visitants. També destaquen els productors d'oli d'oliva de gran qualitat.

 
Destaquem