Santiago Vidal, el jutge més reconegut del Penedès

Catalunyamagrada.cat

 

El jutge Santiago Vidal i Marsal, nascut a Sant Sadurní d'Anoia el 15 de juliol de 1954. Fill de Constantino Vidal i Anna Maria Marsal, el seu pare fou militar i metge a Vilafranca del Penedès i va arribar a ser alcalde de Sant Sadurní d'Anoia entre 1968 i 1971.

 

Llicenciat en dret per la Universitat Autònoma de Barcelona, va exercir d'advocat laboralista durant 11 anys fins que va aconseguir plaça de jutge. Va exercir al jutjat de primera instància d'Arenys de Mar i a Sabadell abans de ser nomenat titular del jutjat penal núm. 3 de Barcelona. També és professor de dret penal i criminologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i ha escrit publicacions sobre dret penal, violència domèstica i la llengua catalana en la justícia.

 

En els últims anys, ha esdevingut mediàtic per les seves sentències i declaracions públiques, i col·labora habitualment en diversos mitjans de comunicació.

En els darrers anys se l'ha relacionat amb la defensa de l'ús del català a la judicatura i a favor de l'independentisme català. Va afirmar liderar un grup de treball que redacta un esborrany per a una futura Constitució de Catalunya, motiu pel qual el Consell General del Poder Judicial el va citar a declarar.

 

El 26 de febrer del 2015 el mateix Consell General del Poder Judicial va suspendre per tres anys el jutge Santiago Vidal. El màxim òrgan de govern dels jutges va castigar el magistrat per redactar un esborrany de Constitució Catalana però no el va expulsar de la judicatura.

 

A les eleccions locals de Barcelona de 2015 va tancar la llista d'Esquerra Republicana de Catalunya. De cara a les eleccions generals espanyoles de 2015 fou el cap de llista de la coalició entre Esquerra Republicana de Catalunya i Catalunya Sí al Senat d'Espanya i escollit senador. El juny de 2016 en les noves eleccions, fou elegit altre cop. Va dimitir el 27 de gener de 2017 a causa d'unes declaracions polèmiques

 
Destaquem